DELA
Foto: Veronika Åström

Alandica debatt – tonåringen som ville hinna med lite för mycket

Sju programpunkter på samma gång en torsdagsförmiddag?

Kanske inte bästa upplägget för att samla de åhörare man hoppats på inför Alandica Debatt.
Ålands svar på Almedalen har i två dagar agerat arena för samhällsdebatt, mingel och information. Förhoppningen är att Alandica Debatt ska bli ”tonåringen” bland de politiska sommararenorna, en plats för nytänkande och nydanande diskussioner. Och den åländska tonåringen levererade. På plats fanns över 40 utställare och tunga namn bland föreläsarna. Arenan, som dukade upp med ett digert och brett program omfattande inte mindre än 30 punkter, lockade även många deltagare från Finland.

Man säger att tidpunkten valts noga, i juni är folk ännu pigga och sommarledigheterna hägrar. Och inget fel på tidpunkten, men kanske däremot på valda veckodagar samt på det ambitiösa programupplägget.

Man får anta att en debattarena med syftet att engagera och informera skulle vilja ha så många på plats som möjligt. Inte bara politiker, pensionärer och regerings- samt lagtingsarbetare. Det är få ålänningar som kan avvara timtal under en onsdag eller torsdag förmiddag för att förkovra sig i samhällets stora frågor, hur viktiga de än må vara. Det visar onsdagens debatt om kommunreformen prov på, en av de absolut hetaste och tyngsta samhälleliga och politiska frågorna just nu, dit endast ett drygt 40-tal åhörare dök upp.

Är det engagemanget som är svalt eller är det tidpunkten som är klumpigt lagd?

Under torsdagen slängde man ambitiöst in sju programpunkter på samma gång, i sann ”smörgåsbords”-anda. Men det är trist med ett smörgåsbord där bara en handfull av maten kan ätas upp. Och även trist för pålästa och förberedda föreläsare som får hålla låda för halvtomma rum.

Som upplägget är nu, med två vardagar överfyllda med programpunkter, så är det både otillgängligt och fragmenterat. Och det är trist, för satsningen är viktig och potentiellt samhällsformande.

Almedalen började med ett tal från ett lastbilsflak. Kanske Alandica debatt kunde ta en programpunkt i taget nästa år. Och kanske helst göra det på en lördag. Det skulle nog en tonåring föreslå.