DELA

Åland24 blir relations-tv för lokalsamhället

Fjärilar i magen? Absolut. Att göra tv på Åland är ett äventyr, en helt ny berg- och dalbana. Det är därför det ska bli så vansinnigt roligt.
Det finns alla möjliga saker att vara rädd för när man börjar med nya saker. Man kan oroa sig för pengarna, för arbetsbördan, för möjligheten att misslyckas totalt.
Det kanske är det allra värsta, att allt kan bli en fullkomlig flopp och att alla ska skratta.
Den som vill stora saker får förbereda sig på det. Att starta nya saker är att blotta sitt bröst och säga: Jag försöker, fast det kan gå på skit.
Av detta har vi på Nya Åland stor erfarenhet. Hela Nyans existens har varit en trotsig handling, en utmaning mot oddsen och sannolikheterna.

Dagens nya satsning, Åland24, är på ett sätt annorlunda, och det är att det inte är Nya Åland ensamt som satsar. Plötsligt är vi en del av en större helhet, ett samarbete med ambitiösa, duktiga människor, med investerare och entusiaster som vill jobba med oss och göra något nytt med medialandskapet på Åland.
En sådan chans kan man bara inte tacka nej till.
Nya Ålands ambition med projektet Åland24 är klar. Vi vill vara med om att skapa riktigt bra, riktigt rapp, uppkäftig, och snygg lokal-tv på Åland. Vi vill visa att det går att göra tv som vi gör tidning – snabbt, billigt, effektivt och kul.
Tv-mediet är ytterligare en kanal att nå vårt samhälle och våra människor, och där ska vi fortsätta spela en roll som diskussionsforum, som informationsförmedlare, nyhetsgrävare, underhållare.

Massmedia är inte längre en storhet bortom människors påverkan, särskilt inte i det lokala samhället. Vi vill visa att det går att göra relations-tv på samma sätt som tidningen Nya Åland är en relations-tidning, en integrerad del av vardagen på Åland.
Initiativtagarna bakom Plattform24 och Åland24 kom till oss med sitt kunnande, sina idéer och sin förmåga att skapa fungerande tekniska lösningar. Till den brygden avser vi sätta allt Nya Ålands engagemang, vårt journalistiska kunnande, vår erfarenhet och vilja att lära oss nya saker.
Det kommer att bli så bra. Precis som med papperstidningen kommer det säkert dagar då allt inte sitter och man bara vill gömma sig under en sten. Vackert så. Den som inget vågar misslyckas aldrig, men har aldrig heller chansen till de där stunderna när hårt arbete och framtidstro plötsligt transformeras till framgång och tillfredsställelse.

Vi på Nyan ser fram emot en arbetsdryg höst. Så mycket att lära och tänka igenom, så många nya steg att ta.
Om det nu är någon som oroar sig för papperstidningen och tror att vi ska släppa allt gammalt för det nya kan jag ge lugnande besked. Åland24 blir ett eget bolag med egna anställda. Nya Åland är vårt hälleberg, vår fasta grund. Självklart fortsätter vi att utveckla både tidningen och nätet, men nu med ytterligare ett småsyskon att nära och lära.
Håll i er, kära bästa ålänningar. Nu ska det bli åka av – igen.

NINA FELLMAN