DELA

Visuell konst växer fram

Esplanaden i Mariehamn, Grelsby sjukhus och Alandica kultur- och kongress’ entrétorg har blivit utsmyckade. Men bara på låtsas.
Nordens institut och Öppna högskolan har arrangerat en utbildning i visuell konst och fyra projekt har växt fram. (På bilden Eva-Jo Hancock.)
Tjugo konstnärer har gått intensivutbildningen i utställningsproduktion och i tisdags presenterade de grupparbetena som växt fram under året.
– Målsättningen har varit att erbjuda fortbildning och kompetenshöjning för kulturarbetare och konstnärer, säger kursledaren Gunilla G Nordlund.


Aktiva statyer
Deltagarna har delats in i fyra grupper och grupperna har arbetat med varsitt fiktivt projekt. Projektet där Esplanaden i Mariehamn har dekorerats med interaktiva konstverk som en stor gunga och en toalett kallar sig Lyckliga gatan.
Gruppen som kallar sig Stella Hillevi Tillrätta har arbetat med att få ut sin egen konst utanför Åland.
Den grupp som kallar sig Gormleys uppenbarelse har dekorerat entrétorget vid kultur- och kongresshuset.
– Vi har fått inspiration av den brittiska skulptören Antony Gormley som gör statyer som på håll ser ut som människor. Fanns det många statyer på entrétorget skulle det se ut som om det alltid är liv och rörelse där, säger Gunnel Ekelund som varit med i gruppen.


Tvingande miljö
Den fjärde gruppen har arbetat med fysisk miljö för själen. De hade valt att jobba med miljön på Grelsby sjukhus.
– Grelsby sjukhus är intressant som miljö eftersom man inte väljer att vistas där, men det skall ändå fungera läkande, säger Eva-Jo Hancock som varit med i gruppen.
Arbetsgruppen har besökt sjukhuset och noterat flera områden i den fysiska miljön som kunde förbättras.
– Det finns till exempel inget rum där anhöriga kan träffa en läkare efter besöket hos den anhöriga.
De fyra projekten, som kan beskådas i bibliotekets entréhall, är fiktiva, men skulle kunna förverkligas.
– Mycket verkar det handla om att veta vem man skall prata med och att veta var pengarna man kan söka finns, säger Eva-Jo Hancock.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax