DELA

Visar naturnära motiv

Grafiken dominerar i den utställning som Tiina Barck (bilden) håller i biblioteket i Lemland under sommaren. Några oljemålningar, samt arbeten i papier-maché och keramik finns också med.
Tiina Barck är bosatt på Nåtö där hon också har sin ateljé, men som för andra lemlänningar som bor i den delen av kommunen har hon sällan något ärende till den del där biblioteket ligger. Hon tackade därför genast ja när hon fick erbjudandet att svara för bibliotekets sommarutställning. Trots att Tiina Barck hållit en hel del utställningar genom åren är det nu första gången hon ju ställer ut i sin hemkommun.


Ur växtriket
I utställningen kan besökaren finna mycket med anknytning till naturen och också därför lämpar den sig väl just som sommarutställning. I grafiken finns en hel del blommotiv. Bland teknikerna som Tiina Barck använder i sin grafik finns fotoetsning och torrnålsgravyr. Bland motiven kan man till exempel notera ett arbete med zuccini som hon först odlat i sitt eget växthus på Nåtö, sedan fotograferat, och slutligen överfört på grafiska blad, en process från frö till moget grafiskt verk.
Alla förarbeten gör hon i sin egen ateljé men utför sedan tryckningen i konstföreningens grafikverkstad.


Inredning, design
Tiina Barck arbetar vid sidan av konstskapandet också med inredning och design och tycker att det är en bra kombination. Hon är utbildad inom området design och inredning. Åren 1976-1982 studerade inredning och möbeldesign vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Möbelrestaurering och marmorering har hon senare också tillägnat sig kunskaper i vid designinstitutet i Lahtis.
På Åland har hon bland annat i konstföreningen regi gått kurser i teckning och måleri och under flera år olika kurser i grafisk teknik.
Tiina Barck har deltagit i en hel rad samlingsutställningar och de senaste åren också hållit separatutställningar, den senaste var ”White Skades” på Galleri Skarpans år 2005.


Trevliga miniatyrer
I biblioteket i Lemland kommer grafiken som hänger i korridoren mellan biblioteket och skolan bäst till sin rätt eftersom väggytorna där är rena och neutrala. Inne i själva biblioteket – där dock ganska få arbeten finns – är bakgrunden lite orolig. Ett trevligt inslag inne i lånesalen är dock vitrinskåpet med oljemålningar i miniatyr, skulpterade ”äggskålar” av papier-maché och fiskar i keramik.
Utställningen har ingen särskild vernissage, men den kan ses ända till den sista augusti under bibliotekets öppettider: tisdagar 9-13 och 18-20, onsdagar 9-15 samt torsdagar 9-13 och 18-20.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT