DELA

Visar grafik med en god dos energi

Energi, kallar Nanna Sjöström den utställning med grafik och akvareller som hon har vernissage på i kväll på galleri Skarpans i Marieham.
Och det finns mycket energi både i själva motiven och i arbetsprocessen bakom verken.
På utställningen visar Nanna Sjöström både grafik, i form av stora färgmonotypier, och akvareller. Ohjälpligt är det dock så att det är de stora monotypierna som drar blickarna till sig.
Nanna Sjöström erkänner att hon gillar utmaningar. Hon vill att det hon arbetar med skall bjuda motstånd.
– Jag tycker om när det är lite jobbigt och det finns ju mycket motstånd i plåt, säger hon.


Mot större format
De stora arbeten hon nu visar är resultatet av en medveten strävan. Hon har gjort grafik i alla storlekar från de minsta miniatyrer, men dragits mot de stora formaten.
– Här hemma på Åland kan jag inte arbeta i så här stort format men jag brukar en gång om året resa till svenska västkusten. Jag är med i Konstnärernas kollektivverkstad i närheten av Smögen där det finns möjligheter att arbeta med den här tekniken.


Varje bild unik
Monotypi är en tryckteknik där varje bild som görs är unik eftersom tryckplåten är preparerad så att bilden inte bibehålls efter tryckningen.
– Jag använder en plåt för varje färg och det kan bli många olika plåtar som skall måttanpassas. Och många olika lyft som gör det nästan omöjligt att arbeta utan en assistent som hjälper till då lyften skall göras och de stora fuktiga pappren läggs på inför tryckningen, berättar Nanna.


Sandblästring
Men innan hon kommit så långt som till tryckpressen har många timmar lagts på att preparera tryckplåten som sedan skall sandblästras.
– Den skyddsutrustning som jag måste använda under sandblästringen gör att jag ser ut som en rymdfigur. Armarna skakar och sanden sätter sig över allt. Det är ett tidsödande arbete, så långt ifrån glamour man kan komma.
Utställningens namn ”Energi” syftar kanske främst på det växandets kraft och energi som uttrycks i motiven med bland annat blommor och andra växtdelar men själva arbetsprocessen röjer också ett stort mått av energi som återspeglar sig i verken.


Akvareller
Akvarellerna på samma tema är också de lite speciella, målade på samma typ av plastfilm som arkitekter brukar använda och sedan lackerade för att färgen skall fästa och inte rinna av. Arbetssättet gör att akvarellerna får någonting grafiskt över sig.
Utställningens vernissage är i kväll, torsdag, kl 18-20 och den kan sedan ses i galleriet till den 24 oktober.


Nya utmaningar
Men då är konstnären redan på väg till verkstaden på svenska västkusten för att ge sig i kast med nya utmaningar.
Hon avslöjar att hon nu skall försöka sig på nya grepp, på att finna en teknik för att foga samman monotypier och handgjorda litografier.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax