DELA

Visar bilder med känsla för naturen

Han har fotat under en stor del av sitt liv men ställer nu ut för första gången. Edgar Abrahamsson visar ett urval av sina naturbilder i Peggys café, som slagit upp dörrarna för sommaren, på Vårdö Sandö.
Peggy Danielssons café och hantverksförsäljning på Sandö är inrymt i en gammal ladugård och galleriutrymmet där Edgar Abrahamsson visar sina bilder har tidigare varit stall. Naturbilderna gör sig bra mot de vitmenade stockväggarna.


Gör motiven rättvisa
Att Abrahamsson är en fotograf med varm känsla för naturen kan man inte ta miste på. Hans bilder är tagna för att ge motiven största möjliga rättvisa och de är varsamt hanterade i hans dator. Med finns motiv med fåglar och blommor men också ett antal bilder där han går verkligt nära sådant som vågslipade trädrötter och de vackra mönster som vandringslarver kan skapa i döda trädstammar.
I blombilderna lyfter han fram skönheten i blommor och blomställningar.


Blommor och fåglar
När det blir tal om favoritmotiv berättar Edgar att han på senare år fotograferat allt mera blommor.
Och tillägger lite skämtsamt:
– De är ju lättare att umgås med.
Svårare att umgås med, lite mera av en utmaning, är fåglarna som ändå alltid varit och är han verkliga favoritmotiv. I fågelbilderna ser man att han är van att invänta rätt tillfälle för att få den bästa bilden. Med på utställningen finns fåglar som storskrake, svan, kanadagås, svarthakedopping och skedand.
Totalt omfattar utställningen ett tjugotal bilder.


”På heltid” numera
Edgar Abrahamsson, bosatt i Jomala Västerkalmare, kommer ursprungligen från Pargas och flyttade till Åland 1970. Han jobbade först som marknadschef på Ålandsbanken och mellan 1984 och 1990 med egen översättningsbyrå. Numera är han pensionär.
– Och naturfotograf på heltid, tillägger han med glimten i ögat.
Lusten att förverkliga sig i bild, skapa rätt komposition i de motiv tror Edgar att han till någon del kan ha ärvt.
– Min moster, Nellie Sjöberg, var en god konstnär, berättar han.
Utställningen i stallsgalleriet kan ses så länge caféet håller öppet, det vill säga till den 8 augusti.


Andra sommaren
Det är andra sommaren som Peggy Danielsson håller sitt sommarcafé öppet vid Sandövägen på Vårdö. Den gamla, varsamt upprustade, ladugårdsbyggnaden är en sevärdhet i sig och inrymmer förutom café och fotogalleri också försäljning av heminredningsartiklar och hantverk, bland annat Peggys eget textila hantverk.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax