DELA

Verafestivalen håll i Alandica i mars

Filmfestivalen Vera genomförs också nästa år. Detta trots att Bio Savoy beräknas genomgå renovering i mars.
Festivalen flyttar till det då nyöppnade Alandica kultur & kongress och dess lilla sal som får omkring 200 sittplatser.
Bland annat är det nu klart att Keif Davidsons omtalade film ”Kassim The Dream” (bilden) visas på festivalen.


Ben Johans i filmklubben Chaplin konstaterar att festivalprogrammet nu håller på att få sina konturer. Vera genomförs den 12-14 mars.
– Vi har fått klartecken för några av de mest anmärkningsvärda filmerna som visades under dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam, skriver man i ett pressmeddelande.


Boxning, bondliv
Johans nämner bland andra filmen ”Kassim The Dream”, producerad av Keif Davidson i USA, som nu blivit klar för visning på Vera.
– Filmen skildrar hur en före detta barnsoldat för Yoweri Musevenis rebellarmé i Uganda hoppar av till USA och sätter i gång med boxningsträning vilket gör honom till juniormästare i mellanvikt. I filmen får vi följa Kassims återbesök i Uganda.
Flera andra anmärkningsvärda filmer är också klara, bland andra Nina Hedenius vackra ”Naturens gång”, som skildrar ett år på en bondgård i Dalarna utan att ett enda ord yttras. Nina Hedenius besöker själv Vera.
– Ett mycket intressant åländskt program, som vi skall presentera litet senare, är också under planering, berättar Johans.
Till festivalens avslutningsfest kommer också Erik Petersen med sin världsberömda Varieté Velociped.


Tävling för unga
Lördagen på festivalen inleds med den inspirerande tävlingen Ung Vera-film. Unga filmare upp till 26 år kan kontakta Per-Ove Högnäs eller Magnus Åkerlind ifall teknisk hjälp behövs.
Biljettförsäljning till årets festival inleds den 1 februari.
Chaplins hela styrelse är involverad i arrangemangen med Pia Rothberg-Olofsson, Ben Johans och Per-Ove Högnäs som särskilt ansvariga.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax