DELA

Vera-arrangörer är nästan redo

En flitig spermadonator, mödrar till självmordsbombare, och Kobba klintars historia.
Det är ett axplock ur filmfestivalen Veras utbud den 16-19 mars.
Men den sista dagen har festivalfolket ingenstans att ta vägen.
När renoveringen av bio Savoy drog ut på tiden fick Vera boka in sig på Alandica. Men till och med då blev det problem. Den sista festivaldagen den 19 februari krockade med bröllops- och festmässan på Alandica
Då bokade Vera auditoriet i Ålands lyceum. Men det skadades efter en vattenläcka det senaste veckoslutet och är nu stängt en månad framåt.
Så nu letar Vera efter en bra lokal att visa film i den sista festivaldagen. Det är inte så lätt, konstaterar Bolle Högnäs i arrangörsgruppen..
I Alandicas filmsal ryms 200 åskådare.
Vera har tillgång till en egen projektor, och kan visa filmerna flera gånger i en mindre lokal om det är den enda lösningen.

Två urpremiärer
Årets festival bjuder på två åländska urpremiärer, som båda visas på Ålandskvällen den 16 mars i Alandica.
De är Mats Granesäters dokumentär ”De första kobbarna” om Kobba klintar, och Arn-Henrik Blomqvists och Jerker Örjans film ”Oolannin sota”, där de nystar upp historien bakom sången Oolannin sota som handlar om händelserna i Bomarsund under Krimkriget på 1850-talet.
Andra filmer med Ålandsanknyting den kvällen är Bolle Högnäs ”Danskungen”, Johan Karrentos och Pauliina Punkkis ”Vapen”, Kalle Wetterströms färska mariehamnsdokumentär ”Från by till stad”, färgfilmen ”Mariehamn i färg” från 1939, som kommenteras av Jerker Örjans och Folke Wickström, och till sist dokumentären ”Skattkammarön” från 1973 om hur taxfreeturismen förändrade landskapet.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom