DELA

Vem vill provfilma för barnfilmen ”Iris”?

Om allt går i lås kan inspelningen av filmen ”Iris”, den första biograffilmen för barn som gjort på svenska i Finland, starta veckan efter midsommar.
Just nu letar regissören Ulrika Bengts och producenten Mats Långbacka åländska barn för rollerna.
Filmen som fått arbetsnamnet ”Iris” utspelar sig i Stockholm och på Åland, men mest på Åland. Huvuddelen av inspelningarna skall göras vid museigården Hermas på Enklinge, men också på Björkör i Föglö, på Skarpnåtö i Hammarland och vid Eckerö post- och tullhus.
Handlingen är i tiden lagd till 1890-talet och för scenerna i Eckerö spelar postbryggan en viktig roll. Bengts och Långbacka konstaterar dock att bryggan tyvärr inte i dag ser ut som vid den tiden.
– Vi får nog bygga en ny pontonbrygga för inspelningen, säger Långbacka.


Fina miljöer
Annars är man mycket nöjd med de miljöer man funnit på Åland, miljöer som direkt går att visualisera för filmens behov.
Ulrika Bengts berättar att filmens manus är skrivet av den finlandssvenska manusförfattaren Annina Enckell.
– Filmen handlar om den åttaåriga Iris som bor i Stockholm med sin mamma som är konstnär. Iris hoppas få följa med till Paris där mamman skall ställa ut men i stället skickas hon till Åland med sin morbror Elias som hon aldrig träffat tidigare.
Iris kommer till Eckerö med postbåten från Grisslehamn. På Åland möts Iris av en ny verklighet och mycket handlar om hur Iris utvecklas under Ålandsvistelsen.
Handlingen utspelar sig under de år då konstnärskolonin med målare från Sverige och Finland verkar i Önningeby och kolonisternas ljusmåleri spelar också en roll i filmen.


Provfilmningar
Ulrika Bengts och Mats Långbacka har den senaste tiden gjort en hel del provfilmningar för filmens barnroller runt om i skolor på Åland. I Mariehamn har man dock inte tillåtits komma in på skoltid så nu går man ut och annonserar för provfilmningar i Nordens instituts lokaler vid Köpmansgatan veckoslutet den 21-22 november. För provfilmningarna söker man flickor i åldrarna 7-10 år och pojkar i åldrarna 10-13 år.
– Det gäller ändå inte bara dem som bor i Mariehamn utan alla intresserade på hela Åland kan anmäla sig, understryker Mats Långbacka.


Fyra barnroller
Senast den 15 november vill man ha in anmälningar för att kunna göra upp ett tidsschema för provfilmningarna. Närmare uppgifter kommer i dagarna i annonsform.
– Det finns fyra större barnroller i filmen plus en mängd statistroller, säger Ulrika Bengts.
Inte heller filmens vuxenroller är ännu helt klara även om man har tankar om hur de rollerna skall besättas.
Ulrika Bengts och Mats Långbacka vill också framhålla att filmens finansiering ännu inte är helt klar så man kan inte vara fullständigt säker på att projektet går att genomföra.
– Men till tre fjärdedelar är finansieringen klar, säger Långbacka optimistiskt.


Premiär hösten 2011
Om allt går i lås börjar man filma den 28 juni och håller sedan på i sju veckor på Åland innan man man avslutar med en inspelningsvecka i Stockholm.
Premiär blir det hösten 2011 och filmen kommer också i tv och på dvd.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax