DELA

Vävteknik med gamla anor på utställning

Nej röllakan har inget med rött att göra. Det handlar om en vävteknik med gamla anor som Ålands marthaförbund och Ålands museum nu lyfter fram i en stor utställning på Torget i museet. Många av de vävnader i röllakansteknik som samlats in på Åland har anknytning till Vårdö Ängö. (På bilden Ann-Britt Verho, från marthadistriktets hemslöjdssektion.)

Det är nu femte gången som Ålands museum och marthadistriktet arrangerar en gemensam utställning, berättar Annika Dahlblom som är chef för utställningsenheten vid museet.
Marthaduistriktets hemslöjdssektion har nu, liksom tidigare, tagit initiativet och sedan har museet hjälp till med att sätta upp utställningen och även bidragit med material ur sina egna samlingar. I röllakansutställningen finns museets material utställt i två montrar medan resten kommer från privatpersoner. Med finns också en del alldeles nya arbeten.

På Åland har tekniken särskilt förknippats med de så kallade Ängö-mattorna.

Läs mera om röllakanstekniken och utställningen i dagens, tisdagens, Nyan.

Vernissage är det i kväll, tisdag, kl. 18-20. Den som vill höra Ann-Britt Verho berätta om röllakanstekniken bör vara på plats kl. 18. Utställningen kan ses till den 17 oktober.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax