DELA

Varma applåder för Katrina&rdquo i Kuopio

Överst i programtablån för ”Katrina” – och med de största bokstäverna – står Sally Salminens namn. Det känns helt riktigt eftersom det är en musikalversion som gör romanen rättvisa som dramaturgen Marita Jama, kompositören Mika Paasivaara och regissören Lasse Lindman åstadkommit.
Musikalen ”Katrina”spelas på Kuopio stadsteater, Nya Åland har sett den.
Både Jama och Lindeman berättade förra hösten i en intervju i Nya Åland om hur de var på sitt håll fångats av Sally Salminens roman och när de nu gjort musikal av den är det med stark känsla för den dramatik och – inte minst – den sociala dimension som romanen bjuder på.
Marita Jama berättar i programbladet att hon läst om romanen på svenska inför dramatiseringen och teamet besökte också tillsammans med scenografen Markus R Packalén Vårdö. Har man varit i Vargata så kan man i scenbilden känna igen det röda staketet med vita kupoler som finns vid Sally Salminens bardomshem, liksom även votivskeppet från Vårdö kyrka.


Stor uppsättning
Stadsteaterns hela ensemble på ett tjugotal skådespelare är engagerad plus dansare från Savolax yrkeshögskolas danslärarutbildning, samt en grupp unga amatörer i barnrollerna. Orkestern som med säker hand leds av kompositören Mika Paasivaara räknar elva musiker.
”Katrina” på Kuopion kaupunginteatteri är en berättande uppsättning. Den som inte läst boken får en god bild av vad den handlar om. Föreställningen synliggör, liksom romanen, de klasskillnader som ännu för hundra år sedan präglade också det åländska samhället och den berättar – framför allt – om Katrina och om all den styrka och kärlek som får henne att härda ut.


Starka kvinnoroller
Utan att förringa någons insats i uppsättningen så är det nog Lina Patrikainen, som den unga Katrina, och Ritva Grönberg som den äldre Katrina som gör de starkaste intrycken. Maken, sjömannen Johan, som lockat Katrina till Åland med fagra löften, görs av Marko Keskitalo på ett sätt som tydliggör att det är omständigheterna som format honom till den vekling han är.
Kvar i minnet stannar också ett par av kvinnorna i byn: den arbetsamma och klarsynta Beda som alltför tidigt rycks bort och den svagsinta Serafia, fint gestaltade av Annukka Blomberg, respektive Sari Harju.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm