DELA

Värdefulla Topeliusbrev till Önningebymuseet

Karin Brenning i Mariehamn har donerat en värdefull brevsamling till Önningebymuseet. Det rör sig om cirka 80 brev, de allra flesta skrivna av Zacharias Topelius (1818-1898) till Johan Adolf Lybeck (1807-1895) i Nykarleby och Lybecks dotter Mimmi, under perioden 1846-1897.

Zacharias Topelius var Karin Brennings morfars föräldrars svåger. Topelius hustru Maria Emelia f. Lindqvist, var syster till Karins morfars mor Augusta, f. Lindqvist (1825-1873)).
Just nu pågår ett stort arbete i Svenska litteratursällskapets regi som går ut på att sammanställa och tillgängliggöra Topelius totala produktion. Brennings brevdonation har nu tillfälligt lånats ut till SLS i Helsingfors där brevsamlingen fotograferas.
– Vi transkriberar inte breven nu, men skannar, registrerar och manuskriptbeskiver för framtiden. 2013 hoppas vi kunna publicera cirka 1.500 brev digitalt, och då ligger huvudtyngdpunkten på korrespondenser inledda på 1830-talet (med föräldrarna, ungdomsvänner och dylikt), men också korrespondensen med Albert Bonnier kommer ut då. Så någon gång efter det kommer turen till Lybecks, Topelius döttrar och andra släktingar, berättar Laura Mattsson vid SLS i ett mejl till Kjell Ekström som är ordförande i Önningeby hembygdsförening.
I vårens utställning Donationer och gåvor i Önningebymuseet får donationen en hedersplats.
Läs mera i dagens, fredagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax