DELA

Vacker välpolerad ängelmusik på ny skiva

Det är vackert. En natt före jul komponerad av Kjell Frisk inleder skivan Angelus emittitur. Snöflingorna dalar lätt ner mot marken, skriver Lena Johanna Svartström i sin recension av den nya skivan Angelus emittitur.
Musiken målar Katarina Gäddnäs text,som kläds i en skön skrud, med spännande harmonier. Man känner det ljusa flingorna i den mörka natten.
Man känner tystnaden och förväntan. Sången passar de tre sångfåglarna Sofie Asplund, Freja Frisk och Frida Jansson väl. Liksom också Frisks kompositions Stjärnornas stjärna.


Medeltida sånger
Tyvärr känner jag inte riktigt detsamma inför damernas sång i de Piae cantiones som utgör största delen av skivan. Piae cantiones (Fromma sånger) är en samling medeltida sånger utgivna 1582. En del är av finländskt ursprung, andra av mellan-europeiskt.
Sångerna sjöngs av gossar som var elever vid klosterskolan i Åbo. Det känns lite främmande för mig med en klassisk tonbildning i den här sortens musik. Det är vackert och perfekt på sitt sätt, men känns inte stilenligt. På något sätt verkar också sången distanserad, och berör mig inte i någon större utsträckning. Det är liksom ”fint” .


Finkänsligt
Kjell Frisks arrangemang är väl fungerande och just så varsamma som han själv uttrycker i skivans häfte att hans strävan varit, och användandet av instrumenten är finkänsligt och vackert.
Skivans titellåt Angelus emittitur är ett fint exempel på detta: den inledande klockklangen skapar förväntan och den subtila bjällran under sången är som ängelns lilla fotbjällra – ”här kommer jag, julen är nära”. Arrangemanget av denna sång känns fräscht och vilsamt.
De unga sångarna Elina och Erika Granlund, Ida Löfman och Emilia Josefsson framför Kjell Frisks nykomposition I väntan på julen med rakare tonbildning och intressant nog känns den sången mera medeltida än de medeltida!
Arrangemanget av Con gaudeur Piae cantiones är genialt och roligt att lyssna till. Spåret framförs av de unga kvinnorna i Voces Alandicae, som nog kommer en smula närmare elevsången i karaktär. Det gäller också Ecce novum gaudium, Se vår nya glädje här, som får ett fartfyllt och glatt framförande till fint ackompanjemang av Kjell Frisk.
I de tre solosånger som Freja Frisk, Sofie Asplund och Frida Jansson uppför , känns tonbildningen helt rätt igen, den stilen passar bättre för en röst som skall utbildas för operasång.


Ambitiöst
Skivans programhäfte är ambitiöst upplagt med en fin förklarande text.
Det känns dock förvirrande är att man ibland anger textförfattaren och ibland kompositören i samband med sångtexterna. Kanske det hade funnits rum för bådadera.
Det känns inte så motiverande att bläddra till första bladet, vilka var nu Kjell Frisks kompositioner?, och sen bläddra fram, jaha det var också hans text. Och har D Fallström både skrivit text och musik till Julens alla vackra klockor ringen? I alla fall vet jag att texten till Armas Maasalos Joulun kellot (Julens klockor) är av Helmi Auvinen.

LENA JOHANNA SVARTSTRÖM