DELA
Foto: Stefan Öhberg

Utställningen som rullar fram taxihistorien

Den lokala taxinäringen och Societetshuset i Mariehamn rullas fram i en fotoutställning som visas under sommaren på Ålands fotografiska museum i Finström Pålsböle.

Fotografen och taxientusiasten Håkan Andersson har samlat svart-vita bilder från olika taxirörelser som han kopierat och presenterar.
Utställningen, som bland annat visar unika svart-vita bilder av olika taxibilar och de chaufförer som körde bilarna, omfattar tidsepoken från 1920-talet och fram till och med 1970-talet. Där finns också ett avsnitt som handlar om rivningen av Societetshuset i juni 1975.

– Societetshuset kallades Socis i folkmun och var under flera årtionden en naturlig samlingspunkt för stadens invånare från slutet av 1800-talet. Taxistationen låg under många år vid husets norra del, i samma område där Landskapsregeringen i dag har sina lokaler, berättar Håkan Andersson.

En stor del av de lite nyare bilderna från 1970-talet är tagna när taxistationen flyttat från Torget till en modernare taxistation utanför Park hotell.

Håkans intresse för bilder och fotografering väcktes tidigt och kameran har sedan följt honom genom livet. När han jobbade som telefonvakt på Mariehamns taxi under några år i sin ungdom fick han också upp ögonen för den lokala taxinäringen och dess historia.

– Jag tog kontakt med olika taxichaufförer på åkerierna och fick låna deras fotoalbum för att få fram gamla och även nyare bilder.

Vernissagen äger rum torsdagen den 28 juni klockan 18-20. Bilderna visas till och med september månad.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!