DELA

Unga musiktalanger bjuds in att tävla i höst

”Ung musik”: så heter en tävling som ordnas i höst för unga åländska musiktalanger. Scenen är Uncan i Mariehamn, och datumet den 8 oktober.

– Det är en utveckling av tävlingen Unga band, säger Patrik Eriksson från ungdomsenheten i Mariehamns stad.

– Vem som helst kan delta: rappare, dj’s, vanliga band, soloartister med instrument…

Tävlingen ordnas alltså den 8 oktober, så musikerna har sommaren och halva hösten på sig att förbereda sig. Om man är intresserad av elektronisk musik så kan man delta i en workshop.

– Vi ordnar en kurs med Anton Johansson i elektroniskt musikskapande i september, säger Jochum Juslin från Ålands musikinstitut.

Kursen riktar sig alltså både till musikinstitutets elever och till musiker som har anmält sig till Ung musik-tävlingen.

Ung musik är tänkt att ersätta tävlingen Unga band.

– Intresset för band har svalnat lite, så det är rätt tid nu att bredda tävlingen, säger Katja Söderbäck från Ålands ungdomsförbund.

– Men det kan vara flera nu som gör musik hemma, säger Patrik Eriksson.

Både jury och publik

Själva formen för tävlingen är ännu inte helt spikad, men planen är att dela ut ett första, andra och tredje pris. Alla tävlar mot alla, oavsett genre, och vinnarna utses dels av publiken och dels av en jury. Blir det fler än 15 som anmäler sig ordnas det en uttagning. Arrangörerna börjar ta emot anmälningar efter sommaren.

Om man inte har all utrustning själv så finns det möjlighet att låna.

– Vi har en studio här på Uncan om man vill repa, och ljudteknik och grundinstriment, säger Patrik Eriksson.

– Och program för elektronisk musik, säger Calle Holm, också från ungdomsenheten i Mariehamns stad.

Tävlingen ordnas av Mariehamns stad, Mariehamns församling, Ålands ungdomsförbund, Ålands musikinstitut och Folkhälsan på Åland.