DELA

Ung konst i Kakelhallen

Ung bild- och fotokonst bjuds det på just nu på i Galleri Kakelhallen i Mariehamn. För tredje året i rad avslutar de som haft foto och bildkonst som tillval vårterminen med en egen utställning. (På bilden Heidi Lustig med en mask som hon gjort.)
Vernissage på utställningen var det i går kväll, men Nyan gjorde ett besök några timmar tidigare då utställningen just börjat hängas och allt ännu var tämligen kaotiskt.
Ljudnivån i den kakelklädda gamla mejerihallen är just så hög som den kan bli på detta ställe när en större grupp samlas. Och gruppen som har haft bildkonst och foto i Övernäs högstadieskola som tillval är glädjande stor. Aderton har sysslat med bildkonst och femton med digitalfoto.


Mångsidigt
Johan Karlsson, bildkonstlärare i tillvalet, berättar att hans elever bland annat gjort gipsskulpturer, masker, pennteckningar, arbeten i pastell, chablonmålningar.
– Det som nu ställs ut har eleverna själva fått välja, säger han.
Inom fototillvalet sysslade man på höstterminen med film där Per Svegemo var lärare. Nu på vårterminen har man arbetat med stillbilder och haft Richard Munsterhjelm som lärare. I utställningen är det stillbilderna som visas.


Från grunden
– Vi började från grunden med att gå igenom kameran och dess olika finesser och koncentrerade oss sedan på digitalkameran där vi också gjorde några mindre övningar på olika teman.
Han berättar att man också sysslat med bildhantering, både redigering och en del bildmanipulering.


Foto som hobby
En av dem som har foto som tillval och nu deltar i utställningen är Emanuele Ferrari i årskurs åtta. Han berättar att foto är hans hobby och att han sysslar en hel del med det utanför skolan. I utställningen deltar han med en serie blomsterbilder och just naturfoto hör till det han helst praktiserar.
Det är första gången han ställer ut något och han tycker att det är kul att på detta sätt få visa upp vad man gjort.


Vacker mask
Heidi Lustig i nian sitter på golvet i Kakelhallen och lägger sista handen vid en vacker teatermask som hon gjort. Hon berättar att grunden är en gipsavgjutning av hennes eget ansikte. Gipsmasken har hon beklätt med siden i rött och guld och nu fäster hon silverfärgade pärlor på den.
Heidi säger at hon gillar att ha bildkonst som tillval, men att hon nog inte sysslar så mycket med konst utanför skolan. Några planer på att fortsätta med konststudier har hon inte heller.
– Nej jag har valt en naturvetenskaplig inriktning, men kanske fortsätter jag ändå med konsten på fritiden, som en hobby.


Omväxlande
På golvet mitt i hallen har Jeanette Åkerberg och Lynn Hellsten parkerat sig med ett stort vitt kartongstycke som skall bli utställningens affisch. De berättar att de båda har teckningar med bland det som skall ställas ut. Omväxlande är ordet de använder för att beskriva bildkonsttillvalet och liksom de övriga verkar de rätt nöjda både med sitt tillvalsämne och med att få ställa ut.
Den som vill se elevkonsten i Kakelhallen har en vecka på sig. Utställningen pågår till den 2 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax