DELA

Ugglor i mossen på utställning

Ugglor i alla de former pryder väggarna på Möbelmarknaden i Strandnäs under några veckor framöver.
– Ugglan är en så fascinerande fågel! säger Monica Palme som målat tavlorna till utställningen Ugglor i mossen. Redan första dagen hade de strykande åtgång.
Sparvugglor, pärlugglor, berguvar, uggleungar och stora ugglor, men också rådjur och älgar befolkar Monica Palmes akvareller.
– De är alla från ugglornas värld, från skogen. Naturen fängslar mig, den är så äkta och vacker, så stilla och livfull på en gång. Vår nordiska natur är underbar.
Och mest av allt tilltalas hon av ugglan.
– Den är så annorlunda. Den är skygg och visar sig sällan för folk. Men när man möter den känns det som den ser en rakt i ögonen. Man får kontakt, på nåt underligt vis.
– Och den lever så ordentligt, den är ju ingen gök.
Själv har hon bara lyckats få syn på en uggla en gång, på Åland, en berguv.
– Ugglorna lever ju i stora, tjocka skogar och sådana har vi inte så många av här på Åland. Dessutom är de mest i farten nattetid, och då ligger jag ju under täcket där hemma. Det var nog mest en lyckträff att jag fick se den.


Inspirerande
Monica Palme började måla för sju år sedan.
– Förr hann man ju aldrig, man hade ju fullt upp med familj, jobb och barn. Men jag tänkte ofta att ”sen nån gång”, och den tiden kom till slut.
Hon började på kurs på Medis och på den vägen är det.
– Det här är nåt fler skulle ägna sig åt, det är oerhört inspirerande. Det fantastiska med akvarellmålning är att man inte behöver kunna teckna för att måla en tavla. Det behöver inte ens föreställa nåt, det kan bli fint ändå.
– Har man bara lust så går det!
Av de sammanlagt 42 tavlorna som ingår i utställningen såldes över hälften redan första dagen. Utställningen pågår december ut.
– Men jag har lovat att de som köpt tavlor får ta hem dem till jul.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax