DELA

Tvärsnitt i akvarellkonsten

Den som vill bekanta sig med nuläget inom den finländska akvarellkonsten kan göra det i Ålands konstmuseum. På utställningen ”Erövrare av Europa” finns verk av tolv konstnärer, bland dem Kjell Ekström från Åland. (På bilden konstnären Kalle Wikberg.)
Utställningens namn anknyter till att den är en del av ett större projekt inom den europeiska federationen för akvarellmålare. De deltagande konstnärerna har alla haft ett arbete med på federationens sameuropeiska utställningar i Arezzo i Italien 2004, Antwerpen i Belgien 2005 och Bilbao i Spanien 2006.
De tolv har sedan hållit utökade utställningar med tre arbeten var i Nådendal och Reso. Och nu alltså i Mariehamn. Den skall ännu visas i Emil Cederkreutz museum i Harjavalta till sommaren.
När utställningen presenterade i konstmuseet i går berättade utställarna Tello Anttila, som även varit utställningskurator, och Kalle Wikberg, att akvarellkonstföreningens styrelse utgjort jury och valt ut deltagarna på förslag av föreningens utställningskommitté och dess ordförande.


Tolv konstnärer
De tolv konstnärer som finns representerade är, i bokstavsordning: Lauri Ahlgrén, Tello Anttila, Kjell Ekström, Pentti Kokko, Nándor Mikola, Tuomas Mäntynen, Kaarina Mökkälä, Elina Tammiranta-Summa, Kristiina Turtonen, Carl Wargh och Kalle Wikberg. Mikola, den mest kända av dem alla gick bort i fjol, 95 år gammal och aktivt verksam in i det sista.
Konstmuseet har förresten hållit utställningar med Nándor Mikolas konst ett par gånger tidigare, 1985 och 2004.
Vikbergs presentation av verken och konstnärerna visade också att den som vill studera olika akvarelltekniker och stilar har stort utbyte av utställningen.
När utställningen visades i Reso och Nådendal var president Tarja Halonen dess beskyddare och beskyddare för utställningen i Mariehamn är utrikesminister Ilkka Kanerva.


På uppgång
Såväl Kalle Wikberg som Tello Anttila var ense om att akvarellkonsten lever stark och är på uppgång i Finland just nu. I detta har också akvarellföreningen sin andel.
– Vi har över 600 medlemmar och arbetar för att göra akvarellkonsten känd, men inte bara det: vi försöker också höja dess nivå genom att ordna ordna olika former av kurser, säger Wikberg.


Inte bara kvinnor
Ofta har akvarellmåleri förknippats med kvinnliga konstnärer, men det är en bild som enligt Wikberg är för onyanserad.
– Se bara på den här utställningen. Det är åtta män och fyra kvinnor som har arbeten med. Det finns väldigt många manliga akvarellmålare, säger han.
Vid genomgången lade Wikberg positiva ord för den åländska deltagaren, Kjell Ekström.
– Vi håller honom nog som en verklig sakkännare, sade Wikberg.
Själv har Wikberg ställt ut några gånger tidigare på Åland.
– På Fäktargubben, Skarpans och på Eckerölinjen.
Och Wikbergs dotter Anni, som sysslar med grafik och har utformat en del åländska frimärken, är numera bosatt på Åland.


Vernissage
Utställningen i konstmuseet har vernissage på lördag kl. 14-16 och pågår till den 13 januari.
I museets serie Möten kring konst håller Kjell Ekström en akvarellworkshop för vuxna tisdagen den 8 januari kl 18.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax