DELA

Turnerar med aktuell skärgårdsbok

Maria Suutala (bilden) som är aktuell i PQR:s höstutgivning med skärgårdsboken ”Lyckliga kor och kloka människor” gör nästa vecka en turné i den åländska skärgården och medverkar även vid bokmässan i Mariehamn.
Maria Suutala hörde, tillsammans med Agneta Ara, Isela Valve och Jerker Örjans, till de författare som Ben Johans i PQR-kultur presenterade på bokmässan i Helsingfors som avslutades i söndags.
Maria Suutala är forskare i idéhistoria och religionshistoria och har i många år vistats i Ålands skärgård sommartid. Hon är bosatt i Ylivieska i norra Österbotten och hennes bok kommer ut både på finska och svenska.


Hann inte med
Enligt Ben Johans var intresset för Suutalas bok påtagligt i Helsingfors även om själva boken olyckligtvis inte hann komma från tryckeriet i Lettland i tid för mässan.
– Så kan det gå emellanåt. Jag fick den i dag, sade Johans i går.
Maria Suutalas turné där boken presenteras inleds i Brändö den 3 november. Sedan följer Kumlinge, den 6 november, Mariehamn och bokmässan den 8 november, Sottunga den 9 november och, slutligen, Kökar den 10 november.
Johans beklagar att man inte fick till stånd ett arrangemabng också på Föglö eftersom en hel del i boken tilldrar sig i den kommunen.


Ara på finska
Agneta Aras ”Det har varit kallt i Madrid” har nu utkommit på finska i översättning av Riitta-Lea Värelä i Mariehamn. I bokmässans scenprogram samtalade Ara och Värelä om översättningen.
Enligt Ben Johans var intresset för Isela Valves bok ”Behandlingen – anteckningar från ett år i kräftans tecken” stort. Inte minst efter att Valve presenterats i en Hbl-intervju i samband med mässan.
Jerker Örjans var med och berättade om sina många sjöhistoriska böcker, bland annat i ett samtal med Antonia Ringbom och Henrik Huldén.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax