DELA

Trumpetaren/entreprenören

På söndag skall Alandia Big Band spela tillsammans med en av Sveriges mest framgångsrika jazzmusiker, Peter Asplund.
– Om jag spelar för fulla muggar och bandet fått med sig några bra solon är jag extra glad, säger han om vad samarbetet ger honom.
Peter Asplund fick nyligen tidningen Orkesterjournalens prestigefyllda pris Gyllene skivan. Söndagen den 29 maj spelar jazzmusikern Peter Asplund tillsammans med Alandia Big Band på Indigo.
– De senaste två åren har jag blivit mer jazzartist än musiker. I praktiken innebär det att jag åker runt och är solist till band. Ibland är det amatörband, ibland professionella band. Att flytta runt storband är ganska kostsamt, det är på alla sätt enklare att jag reser till dem.
Du är proffsmusiker och medlemmarna i storbandet är amatörer. Vad ger det dig att spela tillsammans med dem – förutom det uppenbara, lön?
– Det är alltid kul att spela med nya musiker. Dessutom är det en rolig utmaning att få se att bands repertoar utvecklas och växa fram. Jag får också möjlighet att plocka fram mina pedagogiska färdigheter.

Flera gånger
under intervjun framgår det att vägen till framgång för Peter Asplund ingalunda är en slump, snarare hårt arbete och ”blödande vid trumpeten”.
– Jag försöker vara så noggrann som möjligt i allt jag gör. Förhoppningsvis höjer jag den musikaliska kvaliteten i bandet och de har nytta av vad vi gått igenom nästa gång de spelar.
Peter Asplund har en storbandsrepertoar bestående av allt från amerikanska standards till egenkomponerad musik. Det är den repertoaren också Alandia Big Band spelar på Indigo. De senaste två åren har Peter Asplund, precis som många andra trumpetare, också börjat sjunga.
– Jag är definitivt först och främst trumpetare. Det har jag hållit på med längst och satt ner mest tid på. Det ligger i instrumentets natur att vara seriös, man måste öva hela tiden om det skall bli till något.
Någon hobbysång är det inte tal om. Peter Asplund går lika hårt in för sången som han gör med trumpetspelandet.
– Jag tar sånglektioner och läser in mig. Sången och trumpetspelandet är lika seriöst, men det är inte lika viktigt för mig att bli unik i min sång som det är att viktig att vara unik i mitt trumpetspelande.
Också på konserten skall Peter Asplund sjunga, då tillsammans med Maria Stenberg.

Peter Asplund
spelar och turnerar med Bo Kaspers orkester, han har spelat med Kent, Björn Skifs och Viktoria Tolstoy.
Vilken är jazzens status i Sverige idag?
– Å ena sidan är jazzens status i Sverige hög: det finns oerhört många bra musiker. Det finns inte heller stora producenter som regisserar och slukar allt man gör, utan man får odla sitt konstnärsskap i fred. Å anda sidan finns det inte så mycket publik.
Läs hela artikeln i dagens papperstidning.