DELA

Tron på Gud får mig att orka, säger Carola

– Min tro på Gud.
Svaret kommer utan tvekan när Carola får frågan om vad som får henne att orka med skivinspelningar, konsertturnéer, tv-framträdanden. Nyan fick sig en pratstund med Carola inför gårdagens dubbla konserter i Alandica.
I början av november släppte Carola julalbumet Christmas in Betlehem. Skivan som bara innehåller material på engelska har framgångsrikt lanserats internationellt. Nu är hon ute på en nordisk julturné genom Sverige, Finland och Norge.
Du har varit på Åland tidigare. Hur känns det att vara här igen?
– Det känns faktiskt som att komma hem. Jag har besökt Åland sedan jag var liten och jag tycker det är fint att det svenska och finska på något sätt möts här, säger Carola som också berättar att hon har en del bekanta på Åland.
– Jag känner ju kyrkfolk här, jag är bekant med dem som driver Havsvidden. Och med Anders Wiklöf, förstås.
Christmas in Betlehem gick ju snabbt i topp på Amazonlistan över mest nedladdade julalbum och ligger fortfarande bra till där. Hur känns det?
– Det är knappt att jag tror att det är sant. Det är väldigt inspirerande och känns mycket bra med tanke på framtiden. Lanseringen har varit den rätta.
Vad får dig att orka med allt som du har på gång?
– Min tro på Gud. Den är drivkraften i allt. Det är den som gör att jag kan behålla glädjen i det jag gör.
Din turné lockar mycket publik. Vad tror du de som kommer till dina konserter söker?
– Frid, tror jag. Den grundläggande friden och heligheten. Den frid som man kan känna på julafton men också alla andra dagar. Guds närvaro, tryggheten, hoppet.
Och vad vill du själv förmedla till konsertbesökarna?
– Tro, hopp och kärlek. Närheten till Gud, den försoning som korset står för.
Det du gör nu är en julturné med en julskiva. Vad betyder julen för dig?
– Den betyder värme och glädje, men jag känner också med dem som tycker att julen är svår, med alla dem som till exempel förlorat någon nära vän eller anhörig.
Till slut, hur tänker du själv fira jul i år?
– Troligen skall jag fira jul med min syster och min kusins familj eftersom min son skall vara hos sin pappa över julen.
Carolas julturné inleddes i Malmö den 21 november och avslutas på Cirkus i Stockholm den 21 december efter 19 konserter. Från Åland bär det nu vidare till Österbotten.

jan.kronholm@nyan.ax