DELA

Tragik och komik på Högtomt

Teatergänget i Östra Saltviks ungdomsförening har bråda tider just nu. Lördagen den 17 januari är det nämligen premiär på Högtomt för musikteatern ”Eko”.
– Den handlar om hur det är att vara ung, säger regissören Matts Stenlund.
Claes Anderssons pjäs handlar om ungas vardag, droger, utseende, mobbning och kärlek.
– Det här är ett sätt att belysa det på ett underhållande sätt, förklarar Stenlund.
Han utlovar att publiken kommer att få skratta lika mycket som under en revy. Men pjäsen har också djup. Skolvärlden skildras av ungdomarna. Våldet göms inte undan. Matts Stenlund drar paralleller till skolmassakern i Jukkasjärvi.
– Det händer en tragisk sak i pjäsen som man kan säga att hör ihop med det.
Att en av karaktärerna bär namnet Nars, efter Narcissus, är ingenting som ska avskräcka den som är ointresserad av mytologi.
– Det är ett tema i pjäsen men man behöver inte känna till gudarna. Det är bara ett sätt som Claes Andersson har skrivit på.


Stor satsning
Repetitionerna har pågått två-tre gånger i veckan sedan mitten av oktober. Bidrag och pengar som de populära revyerna dragit in bekostar projektet.
– Det här är en stor satsning. Kapellmästare, koreograf och regissören kostar. Ljuset också, säger Matts Stenlund.
Teatergänget beskriver han som fantastiskt.
– De är faktiskt jätteduktiga. Vi strävar efter att de ska vara naturliga på scen. Vissa av dem är på scenen hela tiden, de sjunger och dansar.
Den senaste tiden har varit intensiv.
– Ungdomarna har fått offra hela jullovet och aldrig att de klagar.


Som livet
Spelplatsen är Högtomt i Saltvik. Åtta föreställningar ges till att börja med. Det finns ingen åldersgräns, men tolv år och uppåt är vad regissören rekommenderar. Matts Stenlund tror annars att både unga och gamla kan få behållning av pjäsen.
– Den är som livet, den är både rolig och sorglig.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax