DELA

Tipparens krumelurer blev målningar

– Det började mest av en slump, säger Ulf Lagerstam som just nu ställer ut oljemålningar i Medimars väntutrymmen i Mariehamn.
”Piggeliner” kallar han uställningen och det var just dessa former som växte fram när han som ivrig tippare fäste lite krumelurer på papper för att få i gång kulspetspennan.
Ulf Lagerstam tippar varje vecka och det blev på det sättet en hel del krumelurer och småningom tyckte han att det kunde bli något mera av ritandet.
– Jag gick till Ehns och köpte oljefärger och så kom jag i gång.


Gärna djur
Sedan de första penseldragen har det blivit en hel del målningar, många piggeliner i klara starka färger och med drag av diverse djur: hundar, katter, får, med flera. Men också en serie med lite naivistiska djur: lejon, leoparder, tigrar.
Ulf Lagerstam är medlem i konstföreningen och har vid ett par tillfällen fått arbeten med på föreningens utställningar, 1995 och 2002, men utställningen på Medimar är hans första helt egna.
Lagerstam är född i Pernå och uppvuxen i Ekenästrakten. I skola gick han i Hangö och Ekenäs och utbildade sig till merkonom. Han kom till Åland och Mariehamn år 1972 och har bland annat arbetat som bokförare och kontorschef. Numera är han pensionär.


Självlärd
På utställningen på Medimar visar Lagerstam bara oljemålningar och han säger till Nyan att han nog känner att oljan är hans uttrycksmedel. Men han håller som bäst också på att förkovra sig i akvarellmålning.
– Jag är ju helt självlärd i mitt målande men i fjol hade jag tillfälle att vara med på ett konstläger på Lemböte och fick då bekanta mig med akvarelltekniken.
Utställningen, som inte har någon särskild vernissage, kan ses åtminstone januari månad ut. Liksom för tidigare utställningar i väntutrymmena gäller även för denna att den är öppen för allmänheten och inte bara för dem som har ärende till Medimar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax