DELA

Till Åland med Kuhmovirtuoser

Virtuosi di Kuhmo gör en Finlandsturné i oktober som en del av sitt 15-årsjubileum. Solister vid de sju konserterna är Pekka Kuusisto (bilden) och Ismo Eskelinen.
Även Åland får ett besök med Konsertföreningen Katrina som lokal arrangör.
Huvudnummer vid de konserter som ingår i turnén är Vivaldis ”Årstiderna” i en unik kammarversion. till Åland kommer man tisdagen den 16 oktober då man ger konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn kl. 19.30.
Förutom på Åland framträder Virtuosi di Kuhmo även i Tammerfors, Kajana, Idensalmi, Helsingfors, Uleåborg, och i Nyslott. på samtliga ställen är det Kuusisto, violin, och Eskelinen, gitarr, som är solister.


Världssolister
Pekka Kuusisto är Finlands internationellt mest kända violinist, vars mångsidiga musikerskap och fräscha tolkningar gör honom till en av de mest efterfrågade solisterna för tillfället.
Ismo Eskelinens väg till att bli ett av den unga gitarristgenerationens främsta namn började redan som 17-åring genom segrar i flera gitarrtävlingar. Numera framträder han världen över både som solist och som kammarmusiker.
Den 15-åriga kammarorkestern Virtuosi di Kuhmo har fängslat lyssnare på de viktigaste finländska arenorna och musikevenemangen. Orkestern har dessutom framträtt i flera europeiska städer, i Japan och i Ryssland. Orkestern har bland annat spelat på Concertgebouw i Amsterdam och Wigmore Hall i London. Flera av Virtuosi di Kuhmos skivinspelningar har blivit internationella framgångar.
Biljetter till konserten kan i S:t Görans kyrka kan redan nu bokas hos kulturföreningen Katrina per telefon 12 177 eller e-post: info@katrina.ax.
Pekka Kuusisto har även tidigare framträtt på Åland. Han var tillsammans med brodern Jaakko solist när Tapiola Sinfonietta gav konsert i Jomala kyrka hösten 2002.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax