DELA

Teaterföreningen tvingas byta pjäs

Teaterföreningen i Mariehamn får med kort varsel byta höstpjäs och skjuta upp premiären med ett par veckor. ”Alla gillar Opal” har stoppats av pjäsförfattarens agent i New York. Men det kan bli en förändring till det bättre menar ordförande Maria Mäntylä (bilden).
Thrillerkomedin ”Alla gillar Opal” av John Patrick har länge varit spikad som teaterföreningens höstpremiär men nu stoppas uppsättningen med kort varsel.
Teaterföreningens ordförande Maria Mäntylä berättar att föreningen fick beskedet från Drama Corner i Helsingfors som distribuerar pjäsen.


Bara för proffs
– Författarens agent i New York är tydligen ny på posten och har intagit en stränghare linje än sin föregångare. ”Alla gillar Opal” skall nu bara få spelas av proffsteatrar trots att den tidigare ofta spelats av amatörer.
Den första samlingen inför premiären, som var satt till den 31 oktober, skulle ha hållits förra veckoslutet men fick nu uppskjutas.


Nytt på gång
Föreningen har dock en ny pjäs på gång även om premiären nu blir först i mitten av november.
– Vi har med hjälp av Drama Corner hittat en bra ersättning, farsen ”Aldrig i livet” av Dave Freeman.
Maria Mäntylä, som redan läst pjäsen, tycker att den blir en fullgod ersättare.
– Den åländska publiken gillar farser och och det här är en jätterolig pjäs. Jag är övertygad om att den kommer att gå hem.
– Kanske har vi till och med vunnit på bytet, tillägger hon.
”Aldrig i livet” innehåller en roll mera än ”Alla gillar Opal”, men annars kan man i stort sett köra med samma besättning som var tänkt för den pjäsen.


”Fräsch fars”
Synnöve Westerberg, som också skulle ha regisserat ”Alla gillar Opal” regisserar ”Aldrig är livet”.
– Det är en ganska fräsch och modern fars där det är lätt att känna igen sig själv. Miljön är ett hälsohem som grundats av ett par. Bland dem som kommer till hälsohemmet uppstår sedan alla möjliga intriger.
Synnöve Westerberg berättar att hon än så länge bara hunnit skumma igenom pjäsen men ändå sett dess kvaliteter.
– Klart är att den måste förkortas litet men det skall givetvis göras med varsam hand så att inga poänger går förlorade.
Även om rollerna ännu inte är fördelade så bedömer också Synnöve Westerberg att pjäsen passar teaterföreningens ensemble.
Preliminärt siktar man, enligt Matria Mäntylä, på premiär den 14 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax