DELA

Teaterfestival på Brändö utan ålänningar

– Visst är det synd att vi som lokal medarrangör inte har några åländska barn med.
Det säger teaterkonsulent Ulf Schröder på Ålands ungdomsförbund om den barnteaterfestival som hålls på Brändö den 8-11 juni. (På bilden Ulf Schröder på Ålands ungdomsförbund.)
Teaterfestivalen, som samlar barnteatergrupper från olika delar av Svenskfinland, arrangeras i Finlands svenska ungdomsförbunds regi i samarbete med de olika lokalförbunden. Senast hölls festivalen i Sydösterbotten och nu har turen kommit till Åland.
Schröder säger att man ville hålla festivalen på Brändö för att ungdomarna från fastlandet skulle få stifta bekantskap med åländsk skärgårdsnatur.


Ingen barnteater
Nyan fick nyligen en påstöt från Brändö där det konstaterade att inga åländska barn deltar och det bekräftas också av Schröder.
Orsaken är att ungdomsförbundet inte haft någon barnteaterverksamhet sedan år 2007 då Schröder var med och genomförde en barnteaterkurs i Jomala i samarbete med kommunen.
Enligt Schröder är det en resursfråga. Ungdomsförbundets styrelse har velat prioritera teaterarbetet bland tonåringarna och man har fått tacka nej till förfrågningar om samarbete kring barnteater, nu senast från Hammarland.


Känns inte bra
– Det känns inte bra och jag kommer nog att ta upp barnteaterfrågan igen med styrelsen, säger Schröder som själv deltar i festivalen på Brändö som funktionär.
Utanför ungdomsförbundet bedrivs det dock en del barnteaterverksamhet. Mariehamns teaterförenings barnteaterskola är aktiv och hade nyligen premiär på ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Barnteaterskolan skulle ha varit en möjlig deltagare också på Brändö, menar Schröder, men just nu är dess ledare engagerade i egna teateruppdrag och man kan inte sända en grupp med barn till festivalen utan ledare.
Festivalen på Brändö hålls i hembygdsföreningen hus i Brändöby och det kommer också att bli tillfälle för allmänheten att se de olika föreställningar som spelas upp vid sidan av det workshopsarbete som hålls för deltagarna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax