DELA

Taxboken är något för nördar

Litteratur
Ny bok
”Zebonia – dagboken om en åländsk jägares drömtax”. Av Sven-Erik Karlsson. 120 sidor.
– Är du inte jägare?
Rösten i telefonluren lät både förvånad och besviken. Jag intervjuade en karl om ett drevprov och ställde väl en okunnig fråga för mycket.
Så jag sade som det var – jag vet inte ens hur man avfyrar ett gevär – och skämdes en aning. För nog är en riktig åländsk man en som jagar och fiskar så fort tillfälle ges. Men en del av oss är så urbaniserade att vi tydligen saknar jaktgenen.
Om jag bara hade fått läsa Sven-Erik Karlssons bok om livet med taxen Bonna.hade jag kanske inte blivit avslöjad mitt i intervjun.

Drevprov och bajs
Kanske är det i senaste laget att anmäla en bok som släpptes i somras, men det här är tidlös historieskrivning. Karlssons minnen och åsikter om allt från Bonnas bajskorvar till orättvisa drevprovsdomare är detaljerade, engagerade och engagerande.
Här finns värme och, jag måste säga det, en nördighet som griper tag i den som ger sig tid att läsa. Även om man inte är jägare.
Kanske anser någon att sida upp och sida ner med drevprovsprotokoll är overkill. Men alla som har grävt ner sig i – för att ta något på måfå – inspelningssessionerna som ledde fram till The Beatles vita album 1968 måste känna igen en själsfrände även om han håller i ett gevär i stället för gitarr.

Full fart
Att omslaget går i Ålands flaggas färger är rätt och riktigt.
Boken säger på sitt sätt lika mycket om hur det är att vara ålänning som vilken sjöhistorisk årsskrift som helst. Det är jägare som skojar och skrävlar, EU-kritik och folk som erbjuder en ny inredning till sommarstugan för en tax. Alla får plats när berättaren glider hit och dit, lika entusiastisk som en jakthund i full fart.
Vem vet om jag någonsin får användning för kunskapen att de flesta domarna föredrar hundar som är ”benrangel”, utan den stora bröstkorg som hårt drivande jakthundar har.
Eller att en viss lokal hundförening tydligen ”består av väldigt svårbegripliga personer”.
Karlsson gasar på och det är bara att följa med. Kanske är hans åsikter kontroversiella i jakthundsvärlden, eller så är det så här det ligger till. Rolig läsning blev det i vilket fall som helst.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax