DELA

Sytrar förenar textilkonst och måleri

”Ögård i kvadrat” kallar systrarna Hannele Ögård-Forsman och Katarina Ögård den utställning de nu visar på Galleri Skarpans.
Det är en utställning som verkligen lever upp till sitt tema. Här finns mängder med små konstnärliga uttryck inom kvadratens ram. (På bilden Katarina, till vänster, och Hannele, till höger.)
Katarina Ögård är född i Kotka och Hanneles Ögård-Forsman i Lappträsk. Till Åland kom de 1960 när pappan fick arbete här och familjen flyttade hit. I dag är Katarina, som är pensionerad översättare, sedan länge åter bosatt i Kotka medan Hannele arbetar som personalassistent i Mariehamn.
Båda har sysslat med konst på var sitt håll men de har också haft ett givande utbyte och ställt ut tillsammans tidigare. Senast hade de en gemensam utställning med måleri i Fredrikshamn år 2004.
I utställningen på Skarpans visar Hannele textilkonst medan Katarina ställer ut arbeten i blandteknik. Kvadraten är utgångspunkten och på olika sätt utforskar man kvadratens möjligheter.


Tumstora verk
Det största myllret av kvadrater står Hannele för. Hon berättar att hon inspirerats av de små konstverk som kallas ”inches”, tumstora verk som det på sina håll har blivit populärt att byta med varandra.
Hannele berättar om hur hon greps av detta skapande i det lilla formatet och började inventera alla syskrin och verktygslådor på jakt efter sådant som kunde appliceras på kvadraterna: knappar, gem, skruvar, brickor…
Samanlagt har hon gjort omkring 2.000 små kvadrater, små minikonstverk, men alla finns givetvis inte med på utställningen.


Omslagspapper
Katarina har också gjort applikationer men i en friare stil där hon bland annat sytt in mönster och olika småprylar i målningar som hon skapat av vanligt brunt omslagspappaer som fått färgbestrykning i flera lager. Pappret har på detta sätt fått en fin lyster som för tankarna till gammalt läder eller pergament.


Tingens skönhet
Det har sammantaget blivit en utställning att utforska och fascineras av och man slås av hur mycket inneboende skönhet som små alldagliga bruksföremål kan bära på.
Delvis handlar det om återanvändning och de två systrarna har sänt in arbeten till den jurybedömda utställning med återvinningskonst som skall hållas i Riihimäki i vinter.
Utställningen på Skarpans har vernissagen i kväll, den 2 juli, kl. 18-20 och kan ses i galleriet till den 1 augusti.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax