DELA

Svängigt intro till jazzens tonvärld

Vad kan väl passa bättre än att inleda en jazzfestival med lite jazzpedagogik och smakprov för unga lyssnare? Det var vad trumpetisten Fredrik Erlandsson och unga bandet Phunky Fish gjorde i Ålands lyceum i går. Därmed är också årets upplaga av Mariehamn Winter Jazz i gång.
Tillställningen var öppen för allmänheten men särskilt många utanför skolan hade nog inte letat sig till lyceets gympasal. Välbesatt var det ju ändå och den unga publiken verkade vara med på noterna.
Fredrik Erlandsson och bandet inledde med att visa hur jazzen skiljer sig från pop och rock.


Kontraster
Enligt Erlandsson handlar det i pop och rock om att använda så få ackord som möjligt medan det i jazzen är nästan tvärtom. Åskådligt fick vi lyssna till ett enkelt och enahanda popkomp som, enligt Erlandsson, kunde fungera till nittio procent av all popmusik.
Mot det kontrasterades sedan jazzen med fler toner i ackorden och rytmmässigt annorlunda med utrymme för improvisation i melodierna.


Byggstenar
Erlandsson talade om jazzens byggstenar. Med eget, tonflödande, trumpetspel och med Victor Abrahamsson, på sax, Emil Björbom, på bas, Christoffer Isaksson, på gitarr, och Anders Brunnsberg, på trummor, visade han vad det i praktiken kan handla om. I allt från stressig ”storstadsjazz” med hög puls till lugna romantiska ballader.
Men man kom också till beröringspunkter med den pop man lämnat i inledningen, till sextiotalets bossanova och till sjuttiotalets funk. Den sistnämnda bland annat i en egen skapelse av Phunky Fish.
Fullt ös presterade man också i Thelonius Monks bluesaktiga ”Blue Monk” där det nog vickades flitigt på fötterna i publiken.


Musik i skolan
I Phunky Fish spelar skolans egna elever, tillika också studerande vid musikinstitutet, och rektor Gyrid Högman var glad över samarbetet med Mariehamn Winter Jazz kring konserten. Hon konstaterar att det finns många som sysslar med musik i lyceet även om det ofta sker inom samarbetet med musikinstitutet. Jazzkonserten tyckte hon passade bra in i raden av lunchkonserter och andra musikframträdanden som skolans många musikutövande elever brukar bjuda på.


Mer Phunky Fish
Phunky Fish kommer publiken på Mariehamn Winter Jazz för övrigt att få höra mera av. I kväll kl.16 spelar bandet på Parks bar. Och den som vill höra mer av Fredrik Erlandsson kan göra det i stadsbiblioteket på lördag kväll kl. 19.
Hela programmet för Mariehamn Winter Jazz ingick i gårdagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax