DELA

Street dance på kulturhusets scen

Världen möttes på Dansens dag i Alandica i går.
Från Göteborg kom Twisted Feet, ett street dance-kollektiv med internationella rötter som showar, undervisar och lever för dansen.
Från Danmark kom koreografen Lene Boels grupp Next Zone med föreställningen ”Ritual”, där traditionell grönländsk inuitkultur förenas med street dance.
Det låter som ett Nordens institut-evenemang och det är det.

Tack vare MTV
Inför föreställningen på torsdagskvällen ledde medlemmar i Twisted Feet workshops för åländska ungdomar. Zerjon Abebe och Juvenal Caceras ingår i truppen.
Var street dancens rötter finns kan man diskutera men Zerjon vet när den började synas i Norden. Det var MTVs första hip hop-show ”Yo! MTV raps” som visade videos man inte kunde se någon annanstans. Många lärde sig grunderna genom att se på vhs-inspelningar om och om igen.
Och sedan gjorde man sin egen grej av det. Twisted Feet-kollektivet jobbar så tätt i hop att det är som en familj, säger Juvenal. En fördel med att ingå i en etablerad grupp är att många är starkare än en och att medlemmarnas status stiger. Det har blivit lättare att komma in på en klubb när man kan säga att man är med i Twisted Feet, konstaterar Zerjon.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom