DELA

Ställer ut teckningar med detaljskärpa

Pennhantverk, kallar Marina Jansson från Bastö de teckningar hon just nu visar i en utställning på Godbybibliotek. Det är hennes andra utställning, den första höll hon för tolv år sedan i gamla biblioteket.
Marina Jansson började teckna redan i tonåren och är helt självlärd. Några kurser har hon inte deltagit i.
Porträtt, där hon strävar efter att återge ansiktsuttryck och stämningar, hör till Marinas favoritmotiv, men på utställningen visar hon att hon också är skicklig på andra motiv. Med finns även hundar och bilar, återgivna med stor detaljskärpa. Bland porträtteckningarna kan man finna personer ur familjen, som Marinas morfar, men också kronprinsessan Victoria, Clint Eastwood och Elvid Presley, alla med en personlig utstrålning som det känts utmanande att återge med bilder ur pressen som förlaga.


Gillar kontrasterna
Att hon fastnat för blyertstecknandet förklarar Marina med att hon gillar kontrasterna och de grå nyanserna mellan svart och vitt.
I sitt pennhantverk låter hon alltid bilderna ta den tid som behövs. Hon tecknar på frihand men är mycket mån om detaljerna och vill inte hasta i väg.
– Att måla akvarell skulle nog inte passa mig, säger hon.


Kämpar med värk
Att hon låter sina bilder ta tid hänger också samman med att hon helt enkelt inte orkar arbeta så snabbt numera.
– Jag har problem med värk på grund av bindvävsreuma, artros och diskbråck, berättar hon.
Därför gör hon också sina teckningar stående vid ett staffli.
– Jag brukar kunna hålla på högst en timme åt gången, sedan är jag tvungen att vila.
Tecknandet och den musik hon brukar lyssna på när hon tecknar fungerar också som ett slags terapi och gör att hon för någon stund kan glömma värken.


Beställningar
Mest arbetar Marina med teckningar som någon beställt av henne. Att bara göra saker på hög gillar hon inte lika mycket som att veta vem som skall ha teckningen på sin vägg. Därför är en stor del av de teckningar hon nu visar i biblioteket i Godby också inlånade och hon säger att hon är mycket tacksam över att hon fått möjlighet att låna dem för utställningen.
Den äldsta teckningen i utställningen är från 1991 men många från de senaste åren. Mellan 1995 och 2005 tecknade Marina inte alls eftersom hon då hade så mycket arbete med barn och familj.


Halsband
Utöver teckningarna har Mariana också en del annat med på utställningen, bland annat visar hon de halsband som hon började göra till julmarknaden på Jan Karlsgården för ett par år sedan och en del annat hantverkspyssel.
Utställningen i biblioteket i Godby har ingen särskild vernissage men kan ses under bibliotekets öppettider under hela november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax