DELA

Spelar med skärgårdsteatern

– Repetitionerna är i full gång. Om en vecka skall vi ha öppet genrep.
Det berättar Alfons Röblom som i sommar spelar med i Skärgårdsteaterns Feydeau-fars ”Hotel Paradiso”.
Fem föreställningar blir det på Åland denna gång. (På bilden ses Röblom tillsammans med Daniela Franzell.)
– Nej du väckte mig inte. Jag är just nu på väg till en repetition. Vi skall dessutom ha en liten kurs i dag om hur man tar hand som sina kläder under en turné, säger Alfons när jag ringer upp i tidig morgon.
Alfons studerar vid Teaterhögskolan i Helsingfors och berättar att alltid när det finns en årskurs två vid högskolan så är det den som tar sig an skärgårdsteatern. Nu när utbildningen blivit femårig och nya studerande var tredje år och då sker det alltså vart tredje år.


Lär sig mycket
Medan Alfons traskar genom Helsingfors mot sin repetition berättar han att han ser fram mot premiären och att få komma ut på turnén. Han menar att skärgårdsteatern verkligen ger de medverkande en möjlighet att lära sig mycket om teater.
– Det är ett spännande projektet. Bara det att vi varje gång spelar i olika lokaler och måste anpassa både scenografi och spel efter de förutsättningar som finns är en stor utmaning.
– Att vi studerar vid Teaterhögskolan betyder inte heller att högskolan skulle sponsra turnén. Det ingår också i vår utbildning att söka om sponsorpengar och göra allt annat som hör till en uppsättning inom en fri teatergrupp, tillägger Alfons.
Dick Idman, som också undervisat vid Teaterhögskolan, är den som regisserar årets pjäs och Alfons säger att det känns tryggt att han en person med lång erfarenhet av Skärgårdsteatern i ledningen. Alfons ser också fram emot turnén eftersom han är övertygade om att ”Hotel Paradiso” kommer att gå hem hos publiken.
– Det är en mycket rolig fars, en sådan som får publiken på gott humör, men också gör att man kan sitta och fundera över vad vi människor egentligen är för varelser.
I fjol spelade Alfons Röblom med i Teater Kulings uppsättning av ”Farbror Fedja” i Badhusparken, men i sommar blir det ingen teater utöver ”Hotel Paradiso”, bara lite jobb på Ålands radio i slutet av sommaren.
Premiär på ”Hotel Paradiso” är det i Lovisa den 26 juni och sista föreställningen ges i Barösund den 25 juli. Ålandspremiär är det på Kökar Vikingaborg den 13 juli. Den 14 juli spelar man i brandkårshuset på Föglö, den 17 juli på Furulund i Geta, den 17 juli på Ekeborg i Eckerö och den 20 juli på Klockulla på Lappo. Samtliga föreställningar börjar kl. 20.
Utöver Alfons Röblom finns även Carl Alm, Simon Häger, Oskar Pöysti, Daniela Franzell, Viktor Idman, Dennis Hansson, Sophia Karlsson, Rebecca Viitala, Pelle Heikkilä och Filip Pachucki med på scenen. För scenografin står Lasse Idman.


Bytte båt
Skärgårdsteatern som verkat sedan 1968 har i sommar också bytt ut sin tidgare båt ms Vinga mot ms Sälö, en ombyggd trålare.
Nytt för år i år är också att en förening, Skärgårdsteaterns väl rf, har grundats.
– Föreningen kom till för att skapa praktiska förutsättningar för Skärgårdsteaterns kontinuitet, förklarar Dick Idman som inte bara är regissör utan också ordförande i föreningen.


Mankells reling
I praktiken går stödföreningens verksamhet ut på att äga och upprätthålla ms Sälö, som till självkostnadspris lånas ut till Skärgårdsteatern varje sommar. De få, men aktiva medlemmarna, har ur egen ficka grävt fram de pengar som behövts för att köpa trålaren. I framtiden hoppas man på bidrag och donationer för att rusta upp den. Hittills har Wärtsilä och Folkhälsan bidragit, samt även den svenske författaren Henning Mankell som donerat 2.500 euro.
– Jag råkade nämna vår situation för Henning och han drämde pengarna i bordet. Det enda han ville var att en planka på båten skulle uppkallas efter honom, berättar Idman.
Det blev ”Henning Mankells reling”.
Boka biljetter till sommarens föreställningar kan man göra på telefon 040-4122507.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax