DELA

Spännande mix på dansens dag

En hel dag med fokus på dans. Det bjuder Nordens institut på Åland in till om en vecka. Torsdagen den 22 oktober arrangerar man Dansens dag med workshop för unga på eftermiddagen och stor dansföreställning för allmänheten i Alandicas stora sal på kvällen.
Projektsekreterare Lykke Pörtfors på Nordens institut som håller i trådarna för arrangemanget säger att institutet vill fånga upp det stora intresset för dans just nu och ge åländska unga en chans att möta professionella dansare utifrån.
– De som dansar på Åland måste ju vanligen åka till Sverige eller Finland för att få nya impulser utvecklas vidare.
Genom att arrangera Dansens dag hoppas man kunna ge åländska dansintresserade nya impulser. Och många har nappat på, både elever från musikinstitutets danskurser och från Dunders dansare.
– På workshopen får 150 plats och redan nu har vi 130 anmälda.
Det gäller alltså att skynda på om man vill vara med. Workshopen som hålls mellan kl. 13 och 16 på eftermiddagen är öppen för alla dansintresserade från sjuan och uppåt.


Proffsledare
De som deltar får möjlighet att dansa med gruppen Twisted Feet från Göteborg, en professionell dansgrupp som behärskar street dancens alla element och som utöver egna dansföreställningar också driver en populär dansskola i Göteborg.
Twisted Feet är också med i den dansföreställning som ges på kvällen kl. 19 på Alandica där också Team Dunder medverkar. Kvällens huvudnummer är dock den danska gruppen Nextzone som ger föreställningen ”Ritual”, enligt Lykke Pörtfors en spännande helhet där hip-hop, grönländsk trumsång och breakdance blandas.


Visuellt och vackert
I presentationen av Nextzones föreställning sägs att den ”förenar traditionell inuit-kultur och dess förhållande till det magiska och besjälade med den mera råa och urbana breakdance-kulturen”.
– Det är visuellt, vackert och häftigt. En spännande mix av ljus, ljud och rörelse. Något också för den som inte är specifikt dansintresserad, menar Lykke Pörtfors.
Dansens dag. Det låter som namnet på ett återkommande evenemang?
– Vi får se. Vi har lite idéer för framtiden men skall först utvärdera den här satsningen.
Den som ännu vill anmäla sig till workshopen skall skynda sig att ringa Nordens institut på nummer 25309. Biljetter till kvällsföreställningen säljs också på institutet vid Köpmansgatan i Mariehamn eller via telefon 25243. Man kan också köpa biljett vid dörren före föreställningen.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax