DELA

Solig spelmansstämma på Kökar

I helgen hölls den årliga finlandssvenska spelmansstämman på Kökar. Cirka tvåhundra folkmusiker från olika håll i Svenskfinland samlades då för att hänge sig åt sin musik.
– Att träffas och bli bekant med andra spelmän på det här sättet fyller en viktigt social funktion för många, säger Stefan Kuni, ordförande för Finlands svenska spelmansförbund. (På bilden Kökar spelmanslag som stod för de lokala arrangemangen.)
Ja, spelmansförbundets ordförande Stefan Kuni är mer än nöjd med festligheterna på Kökar i helgen med Kökar spelmanslag som lokal arrangör.
– Det var en jättefin stämma på alla sätt. Vädret var fantastiskt. Vi brukar skoja och säga att det inte beror på att vi har tur, utan på vår skicklighet. Och med strålande solsken hela dagarna så behövs inte så mycket till för att det ska bli lyckat, säger Stefan Kuni.
Spelmansstämman cirkulerar mellan orter runt om i Finland. På Kökar har man varit två gånger förut, senast för tio år sedan.
– Jag var tyvärr inte med själv den gången, men jag har bara hört gott om den, så kanske är det något magiskt med Kökar, säger Stefan.


Stämningsfullt
I ett fullspäckat program var vissa saker särskilt stämningsfulla.
– I fredags fick vi till exempel njuta av en jättefin kyrkokonsert, då Philip Hällunds Kökarsvit framfördes av lokala krafter.
Konserterna var förstås öppna för allmänheten. På huvudfesten togs ett litet inträde, samt på festen på Vikingaborg, då det också erbjöds spelmansdans hela kvällen.


Skrå höll workshop
Ett mycket lyckat inslag var den workshop för ungdomar som den åländska folkmusikgruppen Skrå (John Granlund, Andreas Nyberg, Jochum Juslin, Alexander Lindberg) höll i.
– Det var nog uppemot trettio ungdomar, såväl från fastlandet som från Åland, som deltog i workshopen. De delades in i tre grupper och fick öva in varsitt musikstycke. Under kvällen höll de konsert och det svängde ordentligt. Vi tycker det är roligt att ungdomar från fasta Finland och Åland kan gå samman och få tillfälle att lära känna varandra. Om de stöter på varandra vid liknande tillfällen i fortsättningen så är det ju roligt om de lärt känna varandra lite, säger Stefan.
Nere på museiområdet hade man även en traditionshörna, där Finlands svenska folkmusikinstitut höll i trådarna.
– Det var alltså konserter i det lilla stockhuset. Det är fin gammal byggnad och en mycket intim miljö. Såväl enskilda spelmän som sånggrupper uppträdde. Det var en riktigt ”sitta-i-famnen-konsert”. Folkmusikinstitutet bandade musikuppträdandena för att arkivera dessa. Det är något de gör varje år, säger Stefan Kuni.


Få ålänningar anmälda
Innan stämman kom i gång fanns dock vissa orosmoln, medger Stefan Kuni.
– Bland 170 stycken anmälda, så fanns det inga ålänningar alls. Sedan dök det som tur var upp ett trettiotal i alla fall. Till nästa gång ser vi dock helst att man anmäler sig i förväg, så att vi kan beräkna rätt vad gäller mat och logi. Det är svårt för oss att uppskatta hur mycket extramat som kan tänkas gå åt. Som arrangörer blev vi lite oroliga vid tanken på att det kanske plötsligt skulle dyka upp hundra hungriga, åländska spelmän, säger han och skrattar.


Fin avslutning
Spelmansstämman avslutades i söndags med ett festtåg. Spelmännen tågade då genom Karlby mot skolans fotbollsplan. Där var det en liten scen och en spelplats. Publiken satt på bänkar och i slänten bakom och njöt av musik, sol och kaffe. Programmet inleddes och avslutades med allspel och däremellan framträdde en rad spelmanslag från olika delar av Svenskfinland. Festtalet hölls av Siv Ekström.
Nästa år blir spelmansstämman lite annorlunda. Då hålls den nämligen i samband med den stora nordiska folkdansmusikstämman Nordlek då den hålls i Lahtis.
– Dit kommer flera tusen folkdansare och spelmän från hela Norden, och vi lägger upp vårt program som en del av deras. Att förenas kring ett gemensamt intresse och ha möjlighet att ses på det här sättet och bekanta sig med andra spelmän fyller en viktigt social funktion, säger Stefan Kuni.

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax

FOTO OCH BILDTEXTER: SIV EKSTRÖM