DELA

Skriver gärna mer dramatik

– Definitivt, svarar Sanna Tahvanainen på frågan om hon blivit sugen på att skriva mera dramatik.
Nyan når henne i flygbussen när hon är på väg hem till Åland efter att ha varit med på urpremiären av ”Längst in i lekstugan” med Teater Viirus i Borgå på torsdag kväll. (Bilden från Poetry Slam.)
Att hon fortfarande är lite omtumlad och upprymd efter att ha sett sin första pjäs framföras tillstår hon gärna.
– Jag fick nyss ett mess från en bekant som såg föreställningen och som skriver att hon vill vara med i pjäsen igen. Hon har drömt om relationer hela natten, säger Sanna Tahvanainen.


Fantastiskt
Också för henne själv var torsdagskvällens premiär en stor upplevelse,
– Det var fantastiskt att sitta där och se människor i publiken både gråta och skratta, säger hon.
Att var levande och själv kunna se sin dramatik framföras tycker hon också känns lite speciellt. Många dramatiker som spelas är ju sedan länge döda och kan inte vara med och få uppleva hur det känns när deras pjäser framförs.


Intim miljö
På frågan om varför hon valt att använda lekstugan som miljö, svarar hon:
– Kvinnor törstar efter närhet och i lekstugan måste man vara nära. Det är också en miljö som nästan alla har minnen från. De flesta kan relatera till minnen från en lekstuga. Det är många som fått sin första kyss just i en lekstuga. Lekstugan ger goda möjligheter för att utveckla tankar om relationer i ett kammarspel som det ju här är fråga om.
Hon avslöjar också att lekstugan i pjäsen finns på en ö som mycket väl kan finnas i den åländska skärgården.
– Det är mycket hav och mycket vatten överhuvudtaget, också regn.
Att pjäsen blev en sådan upplevelse beror dock inte bara på att det är hennes text, understryker hon. Regin som gjorts i samarbete av Cecilia Paul, som också gör en av pjäsens två roller, och Cezaris (regissören Cezarijus Grausinis från Litauen) gör också sitt till.
Och du är alltså sugen på att skriva mera för teatern?
– Definitivt, säger Sanna Tahvanainen och avslöjar att hon redan när hon fick beställningen från Cecilia Paul på Viirus hade en annan pjäs i tankarna, ett arbete som hon nu kommer att gå vidare med.
Någon beställning har hon dock inte i detta skede.


Till Åland i april
”Längst inne i Lekstugan” kommer vi också att få se på Åland i vår. Det är en turnéföreställning och därför var också premiären lagd utanför Helsingfors.
– Den 2 och 3 april ges pjäsen i Filmsalen i Ålands museum, en intim miljö som borde passa utmärkt, säger Sanna Tahvanainen.
Men ditt övriga skrivande då, hur blir det med det?
– Jag har lämnat krönikorna, det gjorde jag redan för ett år sedan. De kräver mycket tankearbete och det lägger jag nu i stället på att skriva för teatern.


Dikter i augusti
Parallellt med arbetet på pjäsen har hon också arbetat på en ny diktsamling. Snart skall hon i väg till London för att lägga sista handen vid boken som kommer ut i slutet av augusti. Den utspelar sig i Rom och London.
– Europeiska storstäder och deras historia är något som intresserar mig allt mera, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax