DELA

Skrev roman om Scheffersgränd

Ulf Nyback (bilden) har skrivit en självbiografisk roman om sin uppväxt i sjömanshusen vid Scheffersgränd, kvarteret Fullriggaren, i Mariehamn.
– Det är mina femton första år jag beskriver. Det är sjuttiotal, mycket barn på gården och mycket fotboll.
Ulf Nyback är utbildad lärare i svenska, född och uppvuxen i Mariehamn men numera bosatt i Geta.
Efter studieåren i Åbo och en tioårsperiod som lärare vid Kotka svenska samskola kom han tillbaka till Åland och jobbar just nu på ett vikariat i Kyrkby högstadieskola.


Eget förlag
Den roman som nu sett dagens ljus har han skrivit på i ett par års tid. Han hoppades till en början ge ut den på något förlag och sände den till Söderströms som dock returnerade den och bad honom försöka hos andra finlandssvenska förlag.
– På förlagen hinner man inte ens läsa alla manuskript som man får in, konstaterar Ulf.
Efter backen från Söderströms gjorde han inga nya försök utan valde att bekosta utgivningen på egen hand och publicera boken själv via Books-on-Demand i Visby.
– Jag är för otålig för att bara gå och vänta, säger han.


Lägger ut ett spår
Här om dagen fick Ulf de femton böcker som ingår i startofferten men han har beställt 200 exemplar till och hoppas att de skall gå åt.
– Jag gör ju inte det här för ekonomisk vinnings skull, säger han.
Åtminstone hoppas han att boken skall intressera släkt och vänner och de som växte upp tillsammans med honom på Scheffersgränd på sjuttiotalet. Men kanske också andra.
– Man kan säga att jag lägger ut ett spår för läsaren, jag har åtminstone inte hittat Scheffersgränd i någon annan roman, säger han.


”Stor titel”
Han tillägnar boken sin mamma som gick bort för ett par år sedan och titeln ”Ikaros” är hämtad ur en sång av Björn Afzelius med samma namn. På försättsbladet citerar han ett par rader:
I den stund man tar steget ut i livet
är man bara ett tillgivet djur.
– Möjligen är boktiteln lite för ”stor”. Men det finns också en del flygartematik i boken och i epilogen finns också en anknytning till Ikaros-gestalten, säger han.


Inga författarplaner
Boken beskriver Ulf Nyback närmast som en romanberättelse med självbiografisk bakgrund. Namnen är fingerade, den familj som står i centrum för berättelsen heter Nymark.
Några planer på att bli författare säger sig Ulf Nyback inte ha.
– Nej jag ville bara se min berättelse i bokform.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax