DELA

Skrattgaranti i Badhusparken

– Pengarna tillbaka om det inte blir några skratt. Göran Forsmark som medverkar i Teater Kulings uppsättning av Larry Shues ”Kom igen, Charlie!” i Badhusparken i sommar vågar utlova skrattgaranti. (Forsmark längst uppe till höger på bilden.)
Göran Forsmark vet vad han talar om. Han berättar att han spelade pjäsen redan i början av nittiotalet på Norrbottensteatern och där blev den en verklig framgång.
– Det var faktiskt en av Norrbottensteaterns största succéer genom tiderna. Vi fick flytta den från lilla scenen till stora scenen och sätta in tjugofem extraföreställningar.
Därför tror han på en framgång också i Badhusparken där ”Kom igen, Charlie!” har premiär tisdagen efter midsommar, den 25 juni.
Men det är inte bara Forsmark som har direkta erfarenheter av pjäsen. Pekka Sonck, som både spelar med och regisserar, satte upp den på Finska stadsteatern i Vasa i slutet av åttiotalet.
– ”Kom igen, Charlie!” spelades då väldigt mycket runt om i Norden och ute i Europa. I Svenskfinland gick den väl på alla scener utom på Svenska Teatern.


Stor potential
Sonck säger att pjäsen har stor potential.
– Den kan sägas vara komedi, thriller, fars, relationsdrama, men framför allt en komedi, en godmodig komedi.
– Och en humanistisk pjäs, fyller sonen Fredrik Sonck i.
Fredrik är producent för uppsättningen.
I korthet handlar pjäsen om den deprimerade Charlie Baker som kommer till ett förfallet pensionat i Atlanta i den amerikanska Södern. För att få vara i fred låtsas han vara en oförstående exentrisk utlänning. Utan att det varit avsikten blir han dock indragen i en härva av förvecklingar och intriger. Där han behandlas som den främling han inte är.
Politisk teater är det dock inte fråga om. Vill någon se ett budskap och ta till sig något så är det upp till var och en. Enligt Pekka Sonck har man inte valt pjäsen som något inlägg i den åländska debatten utan enbart utgående från att den är mycket rolig.
– Som i all god teater ges det tillfälle att skratta åt varandra och åt sig själv


Sammanträffande
Hur det kom sig att det blev just ”Kom igen, Charlie!” har också sin historia, historien om ett sammanträffande.
Göran Forsmark berättar att han träffade Pekka Sonck efter att han gett sin föreställning ”Mannen från Malmberget” på Åland i slutet av fjolåret och då frågade om man har någon bra pjäs för sommaren på gång och att han visste om en mycket rolig sådan.
Det visade sig att både Göran och Pekka hade samma pjäs i tankarna och det sammanträffandet gjorde att man gick in för att satsa på ”Kom igen, Charlie!”
Efter flera år av barn- och familjpjäser spelarm ger Kuling nu en vuxenpjäs i Badhuspaviljongen. Enligt Fredrik Sonck innehåller ”Kom igen, Charlie!” inget som inte lämpar sig för barn, men redan pjäsens längd gör att man hoppas att de vuxna inte skall ta med barn under tio år. För riktigt små barn finns det kanske också moment som kan vara lite skrämmande, menar han.
– Det är ju ändå en vuxenpjäs.


Alla proffs
Efter flera lyckade uppsättningar med en kombination av proffs och amatörer bygger sommarens föreställning helt på professionella krafter. Det mest kända namnet är Göran Forsmark som, utöver teatern, också medverkat i filmer som ”Jägarna”, ”Beck” och i den populära tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”. Stora framgångar har han haft med sin enmansföreställning ”Mannen från Malmberget” som han också i sommar skall ge på flera platser runt om på Åland, med början på Kökar redan nu på lördag och i höst både i södra Finland och i Österbotten.
På frågan om Forsmark känner för Åland eftersom han gärna kommer hit nickar han.
– Jag trivs bra här. Jag har faktiskt aldrig träffat en inskränkt ålänning, säger han.
Från Sverige kommer också Richard Turpin, som bland annat arbetat vid Dramaten och nu senast undervisat vid Teaterhögskolan i Helsingfors, och Sara Turpin, nybakad skådespelare som får sin examen nu på fredag. Ålänningar som medverkar är, utöver Pekka Sonck, Soffi Sonck, Marc Svahnström och Matts Stenlund. Det är Stenlund som gör rollen som Charlie. Ny som scenograf är Maria Jaskari som kommer från Vasa. Hon har fått sin scenografiutbildning i Sverige och har bland annat arbetat på Wasa Teater.


Fångar in turister
Under de år som Teater Kuling spelat i Badhusparken har antalet turister i publiken stadigt ökat och den trenden hoppas man skall fortsätta också i sommar.
– Vi kommer också att sätta upp informationsbord i hamnarna för att få ut information till turisterna, säger Göran Forsmark som tycker att det är roligt att inte bara stå på scenen utan att delta i hela produktionen – också i marknadsföringen.
Tretton föreställningar finns inbokade, inklusive premiären. Mer information kring föreställningen kan man finna på Teater Kulings nyöppnade webbplats under adressen www.kuling.ax.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

foto@nyan.ax