DELA

Skivdebuterar med Kumlingelåtar

– Musiken klingar kvar i öronen och jag tycker att det är roligt att kunna dokumentera den på mitt sätt.
Det säger dragspelaren Kalle Lund (bilden) som nu gett ut sin första skiva. Med finns Kumlingelåtar som han hört redan som barn.
Kalle Lund är dragspelare och välkänd för den åländska publiken från fester, bröllopsspelningar och dansbanor. I ungdomen var han till sjöss och var under ett långt yrkesliv på land maskinmästare vid Grelsby sjukhus.
Han är bosatt i Godby, men född och uppvuxen på Kumlinge och när han nu kommer med sin första egna skivinspelning är många av de elva låtarna på skivan musik som i tiden spelats där. Här finns ”Karl-Augusts vals”, Schottis från Kumlinge”, Nabb-Jannes vals”, ”Polkett från Kumlinge”, ”Spinnrocken”, ”Pappas fiol” och ”Brudlåt från Kumlinge” efter spelmän som K.A. Lindström, John Åkerfelt och Otto Silander.
De övriga är favoriter som han också gärna spelar, den svenska spelmannen Tore Härdelins kända ”Skepparschottis”, ”Berits vals” av Walter Eriksson och ”Ålands-snoa” av Fred Söderlund” samt Kalles egen komposition ”Fransk vals”.


”I generna”
– Kumlingelåtarna sitter i generna, säger han med ett leende.
Han berättar att hans pappa, Thure Lund, hörde till de aktiva spelmännen på Kumlinge. Thure spelade fiol och Kalle lyssnade när gubbarna spelade till fest, till bröllop och till dans.
– Festerna på Kumlinge inleddes alltid med spelmansmusik, minns han.


Fiskade till spel
Själv var han i tioårsåldern när han började spela, dock inte fiol utan dragspel som då låg mera i tiden.
– Mitt första dragspel, ett tyskt Alvari, köpte jag i Åbo för pengar som jag tjänat ihop själv. Min farfar Karl-August tyckte att jag skulle köpa spelet för egna pengar och jag fick därför fiska med honom en höst. Sedan åkte han med mig till Åbo där jag köpte spelet i en musikaffär på Eriksgatan.
– Jag tror att vi åkte hem med Åland II och innan vi kom till Kumlinge hade jag lärt mig nästan hela ”Svarte Rudolf”.
Sedan var Kalle Lund i gång och hans liv har därefter varit fyllt av musik. Han har haft flera egna orkestrar och också spelat i dragspelsklubbar, Ålands spelmansgille och dess spelevinkar.


Favoritmusik
När det blir tal om favoritmusik säger han att han spelade flera gånger med numera bortgångne Walter Eriksson (dragspelsvirtuos född i USA, men med åländska rötter) och att det var en fin upplevelse.
– Eriksson kunde haka på vad som helst och det var lätt att följa med när han drog.
Men till favoritmusiken hör också spelmansmusiken, de gamla låtarna som han hörde hemma på Kumlinge.
– Är det fioler med så spelar jag gärna understämman.
Åren till sjöss i ungdomen gjorde också att han blev lite biten av den latinamerikanska musiken och han erkänner att tangon ligger honom särskilt varmt om hjärtat.
Skivan ”Kalle Lund spelar Kumlingelåtar och några till” är producerad och inspelad av Lasse Lundell som också lagt komp till låtarna. I går kom den ut i handeln.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax