DELA

Skapar sommarakademi i opera

Redan i sommar kan Åland få en ny musikbegivenhet.
Catherine Frisk Grönberg, sångpedagog vid musikinstitutet, har fått landskapsstöd för en operaakademi för längre hunna sångstuderande. Den skall mynna ut i föreställningar för allmänheten. (På bilden, tagen för ett par år sedan, över Catherine Frisk Grönberg med Jens Palmqvist, Martin Lundberg och Kasper Sundström.)
Landskapsregeringen beviljade nyligen ett stöd på 3.000 euro för projektet ”Opera Akademin: opera.ax”. Med det stödet som grund skall man nu gå vidare och ansöka om medel ur olika fonder. Utöver Catherine Frisk Grönberg är också Kjell Frisks och Stefan Simonsens produktionsbolag involverat i de praktiska förberedelserna.


Vill fånga upp
Catherine Frisk Grönberg säger till Nyan att hon vill fånga upp längre hunna sångstuderande som siktar på en professionell karriär och ge dem en möjlighet till fortbildning med professionella lärare och regissörer på Åland sommartid.
– Vi har i dag rätt många åländska sångstuderande utanför landskapet, i Sverige, Finland och England, konstaterar hon.
Men utöver dessa vill hon också, genom auditioner, ppna dörren för andra nordiska studerande som vill komma till Åland för att delta i Opera akademin.


Pröva vingar
På frågan om det finns ett behov av en undervisning av detta slag svarar Catherine Frisk Grönberg:
– Jag har en känsla av att det finns ett behov bland unga studerande som behöver få pröva sina vingar.
När det gäller lärarkrafterna har man redan haft en del kontakter, men i det här skedet vill man inte avslöja vilka som är på gång. Kontakter har också tagits till den operakurs som hålls på Ungskär utanför Kalmar och det kan resultera både i en gemensam användning av lärarkrafter och ett utbyte av produktioner.
Troligen kommer årets akademi att hållas i augusti och resultera i några mindre operaföreställningar, publikvänliga sådana som kunde intressera såväl ålänningar som turister.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax