DELA

Sixtens musik fortsätter i bildkonsten

Kultförklarade popartisten och konstnären Sixten Jansson brukar i vanliga fall hålla isär sina genrer.
Men i nya utställningen ”Don´t stop the music” smälter musiken samman med penseldragen. Och färgerna blev mörkare än tidigare, men varför vet han inte.
– Det började med att jag satt på jazzkonserter på biblioteket och skissade medan jag lyssnade. Jag tyckte det var intressant att måla av musik, berättar Jansson som är augusti månads konstnär på Galleri Skarpans i Mariehamn.


Svängigt
Tidigare har han plockat motiv från naturen, som blommor i närbild, med sommaren som inspiration.
Tekniken är liksom tidigare akvarell, men också oljepastell, en för honom helt ny teknik. Och visst har Jansson ett handlag som svänger, också när det gäller bilden.
– Tidigare har jag hållit konsten och musiken åtskilda, men det var bara för att jag inte tänkt på att kombinera dem tidigare.
Utställningen består av ett femtontal akvareller och pasteller, alla med musiken och speciellt jazzen som tema. Så gått som alla motiv är hämtade från scenen: Victoria Tolstoy, kungen Elvis och hans konkurrent Tommy Steel, men också Michael Jackson som påfågel.
– Jag lyssnade på musiken, såg en bild och försökte avbilda den, men så blir det ju aldrig.


Mörkare färger
Jansson är en flitig utställare på Åland, både i samlingsutställningar med Ålands konstförening och med separatutställningar runtom i landskapet.
I Skarpans har han senast varit aktuell med separatuställningar åren 1998, 2000 och 2007. Sommaren 2000 deltog Jansson i Nordiska Akvarellsällskapets samlingsutställning i Galleri Into i Helsingfors.
Förutom att musiken som motiv är en nyhet i hans produktion kan han också se en annan förändring, när han nu tittar på sin nyaste produktion.
– Förr var jag mer färgglad, målningarna har blivit lite mörkare. Jag vet inte varför det blev så.
”Don´t stop the music” har vernissage i kväll mellan klockan 18 och 20. Utställningen pågår till den 28 augusti.

Text & foto: Sara Othman