DELA
Foto: Johan Orre

Julkalender lucka 13 – Sista resan med ånga för Apollo III

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck.

I dagens lucka finns ett farväl till en ångepok.
Den 23 december 1981 kunde man i Nya Åland läsa ett reportage från maskinrummen ombord på Rederi ab Slites Apollo III. Rubriken är ”Sista ångresan har gått för Apollo III”. Förste maskinisten Erik Eneroth visade upp ångmaskinen han jobbat med i 12 år, men nu ska både ångmaskinen och Eneroth gå i pension.

Ombord ska i stället två dieselmaskiner installeras.

– Nog känns det lite vemodigt att den fina ångmaskinen skall skäras sönder och skrotas. Men det är inte så mycket att göra åt det. Maskinen är helt enkelt allt för dyr i drift, säger Martin Eneroth.

På en tur och returresa Stockholm – Mariehamn går det åt 20 kubikmeter olja med ångdriften. En dieselmaskin behöver däremot bara 5 kubikmeter för samma resa.

Motorbytet ska, enligt artikeln, ske i Åbo. Där ska den sönderskurna maskinen lyftas ut genom skorstenstrumman.

”För maskinfolket på Apollo III blir det jobbigare med en dieselmaskin än med den nuvarande ångmaskinen.” sägs det, och detta motiveras bland annat med att de nya maskinerna kommer att kräv betydligt mer underhåll.

Enligt artikeln skulle Apollo III vara tillbaka i trafik den 22 februari 1982 och då skulle hon även ha fått 19 helt nya hytter ombord. Hytterna fick plats eftersom dieselmaskinerna krävde så mycket mindre utrymme ombord.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp