DELA

Singaporefestival sporrar åländsk filmare

– Det känns väldigt bra. Man blir sporrad och får bekräftelse på det man gör.
Det säger Stefan Gustafsson, åländsk filmstuderande i Helsingfors, som nyss kommit hem från en stor filmfestival i Singapore.
På festivalen Vera i början av mars får vi se mera av hans filmer på Åland.
Som Nyan tidigare berättat deltog Stefan Gustafsson, som studerar film vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors, i Next Reel International Film Festival i Singapore med en film som är finländskt-sydafrikanskt samarbetsprojekt.
I Finland är Arcada och Svenska social- och kommunalhögskolan deltagande parter och man samarbetar med två motsvarande högskolor i Sydafrika.


Husockupation
Inom filmprojektet, som stöddes av utrikesministeriet, producerades två filmer. Den ena gjordes i Sydafrika, där Stefan vistades i tre månader, och den andra i Finland där studerande från Sydafrika deltog. Filmen ”Meijän Talo” (Vårt hus), som blev antagen till festivalen i Singapore, handlar om civil olydnad och den husockupation som blev resultatet av att teater Viirus gamla mögelskadade hus på Råholmen i Helsingfors skulle rivas.
– Filmen skildrar händelserna genom den 17-åriga Sonjas ögon. Hon var en av ockupanterna som tyckte att huset var användbart och därför inte borde rivas, berättar Stefan.


Sporrande
På festivalen i Singapore erhöll filmen visserligen inga utmärkelser men Stefan menar ändå att festivalen känns som en framgång.
– Redan det att filmen blev utvald, som en av de hundra som antogs till festivalen bland över 600 insända filmer från 25-30 länder, känns som en bekräftelse. Man blir sporrad.
Han säger att han och de andra i filmteamet som var med upplevde att man fick god respons på det man gjort och dessutom god kontakt med andra filmskapare som var med.


Tre filmer på Vera
”Meijän talo” hör till de filmer som kommer att visas på dokumentärfilmsfestivalen Vera i Mariehamn den 3-6 mars. Där visas också den film som producerades i Sydafrika, en film som tar upp problematiken kring konsumismen och hur den kommer till synes också på en plats som kåkstaden Soweto utanför Johannesburg.
– Filmen handlar om Peter, en 36-årig man som utöver att han har ansvaret för en egen dotter försörjer sammanlagt ett tiotal personer. Peter har arbete men lägger varje månad omkring 60 procent av sina inkomster på märkeskläder, något som är mycket viktigt för honom, berättar Stefan.
Med på Vera har Stefan dessutom en kortfilm där han inte bara står för fotot utan också för regin i samarbete med Stefanie av Björkesten. ”Sheriffen och samurajen”, heter filmen som är en barnfilm.
Med den vann vi pris för bästa ljud, bästa fiktion, bästa regi, och bästa film på Egilgalan som gick av stapeln i maj förra våren och den utsågs också till bästa studerandefilm på Leffis, den internationella barnfilmsfestivalen i Åbo i december, berättar Stefan..


Vill jobba med film
Just nu håller Stefan Gustafsson, som är 24 år, på med sitt slutarbete vid Arcada och skall bli klar med sin utbildning till sommaren. Efter det siktar han på att jobba ett år men framöver blir det troligen mera studier, i första han med sikte på en magistersexamen.
– Film är ett hantverk. Är man bra på det man gör så är det det som räknas. Men utbildning är också viktigt och bra är det om man har flera utbildningar i bagaget.
Att Stefan vill jobba med film gör han ingen hemlighet av.
– Inom filmen finns det många dörrar som går att öppna, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax