DELA

Ser på sex ur två vinklar i ny utställning

Tabubelagt, kontroversiellt – och vackert.
I den tvådelade utställningen ”Consumed och Treasures” betraktar fotografen Kenneth Bamberg traffickingoffer och brottslingar, samtidigt som han med nostalgisk värme minns sina första möten med porren.
Utställningen visas i Galleri Kakelhallen i Mariehamn.


När man kommer uppför trapporna till Kakelhallen ser det ut som han fotograferat fågelsvärmar ovanför träd, vass och byggnader. Men en närmare titt visar att det är sönderrivna herrtidningar som virvlar runt i luften.
Bilderna är tagna i Sviby där Bamberg och hans kompisar växte upp. På kvällarna gav de sig ut på porrtidningsjakt och kom tillbaka med byten från vassen i Svibyviken eller containern uppe vid stållagret.
– Vi sökte överallt på Svibybergen och hittade plastkassar med tidningar. Man fick frisk luft och äventyr på köpet.
Jakten genomfördes på nätterna, med ficklampor som enda redskap. Rädslan för att åka fast var stor.
Gjorde ni det?
– Det skulle jag aldrig erkänna.


Helt ny värld
Vilken effekt hade de svenska herrtidningarna på nioåringarna?
– En helt ny värld öppnade sig. Det blev början på mitt utforskande av sex, och det blev någon som man började se fram emot. Man funderade på vad vuxna gjorde när de lagt sig.
I dag är den traditionella sextidningen lika hotad som cd-skivan. Nu finns porren några musklick bort och den är gratis. Så plastkassgömmorna i skogen har försvunnit. Nu har folk kataloger på sina hårdskivor, konstaterar Bamberg.


Vem är vem?
Lekfullheten i Treasures behövs för att uppväga mörkret i Consumed. Där har Bamberg skapat en bildserie med anonyma män och kvinnor som på olika sätt varit inblandade i trafficking. Bildmaterialet kommer från engelska dagstidningar.
Men vem är brottsling, och vem är offer?
– Betraktaren kan inte säga vem som är vem.
Utställningarna som först visades på galleri Sinne i Helsingfors är en fortsättning på Pay And Spray, där Kenneth Bamberg dokumenterade nergångna porrbiografer i Europa. För det här projektet har han fått stöd från Ålands kulturdelegation, Svenska kulturfonden och Grönqvistska stiftelsen.
Vernissage är det i kväll mellan 19 och 21.
Är jaktkompisarna på Svibybergen inbjudna?
– De kommer nog hit.

PATRIK DAHLBLOM