DELA

Sångarfröjd i musikalkavalkad

Musikalshow med sångelever och instrumentalister från Ålands musikinstitut. Premiär i stadshuset i Mariehamn fredagen den 20 april. (Bilden med Johnny Ahlström och Frida Passoja i förgrunden är ur Les Miserables.)
En stund av förväntansfull stämning och vi kastas direkt in i nunneklostret i Sound of music. Gracefulla Sofia Eriksson med sin ljuvt lugna och leende framtoning berör som Maria och inspirerar den medverkande lilla barnkören till smittande sånglusta i ”Do Re Mi”. Vackert klingande nunnestämsång träffar publikens hjärtan precis lika rätt som originalet.
Tonsäkra kraftfulla basar är man inte bortskämd med att höra på musikinstitutets konserter, men som en fläkt från bomullsfälten når Martin Lundberg i ”Old man river” ut över scenkanten och ner till plantagets botten.


Fokus hos Ahlström
När musikalpärla efter -pärla framförs med så intensivt engagemang av samtliga uppträdande kan en blödig kvinna som jag knappt hålla tårarna borta. Johnny Ahlström är strålande som Fantomen på operan i ”Music of the night” med skarpt fokus och nästan skrämmande närvaro med nyansrikedom i det vidomspännande registret.


Hett och kaxigt
Den vietnamesiska hettan blir kännbar både i scenparty och kärleksduett från Miss Saigon. Philip Björkqvist gör flera starkt lysande solonummer genom föreställningen och är här kärnfull i den förtvivlan hans karaktär förmedlar. Härligt färgglatt, kaxigt och gällt är det hos tjejerna i West side story med en karismatisk Ida Löfman i paradnumret ”I feel pretty”.
Camilla Heidenberg hoppade förtjänstfullt in med kort varsel som ackompanjatör, och kapellmästare Bertil Andersson har i vanlig ordning gjort ett gott jobb, den här gången med orkesterarrangemangen och att leda orkestern. Det är genomgående väldigt goda kör- och soloinsatser, likaså fina enskilda instrumentalinsatser hos orkestern. Mod, scennärvaro och riktning. Dramaturgin och koreografin är enkel och stilren men väl genomförd och alldeles tillräcklig för att säkert binda ihop musikalpartierna och helheten.


Hoppfullt och drömskt
Kören av det fattiga folket spottar tydlig text i ”At the end of the day” ur musikalen Les Miserables, Ida Kronholm gör en hoppfull Cosette i ”Castle on a cloud”, och rakt upp och ner levererar Julia Olofsson en sorgsamt drömsk och laddad ”I dreamed a dream”. Flera av sångsolisterna hoppas i alla fall jag se på de riktiga musikalscenerna framöver, och att döma av applåder och visslingar kan resten av publiken också tänka sig det.


Flera föreställningar ges
Slutnumret i Les Miserables är också slutnummer ikväll – ”Do you hear the people sing”. Ja, jag hör dem sjunga, och det låter fantastiskt. Gå och lyssna på dessa unga musikalstjärnor du också. Föreställningen ges även den 22, 29 och 30 april samt under landskapsdagarna i Helsingfors på Senatstorgets stora scen.
Ah! (ljuv suck).

ULRIKA LIND