DELA

Samlar storkör för Alandicainvigning

– Jag drömmer om en kör på närmare hundra korister!
Det säger Kaj-Gustav Sandholm som nu inlett rekryteringen av en kör som skall sjunga vid invigningen av Alandica 4-5 april nästa år.
En symfoniorkester och solister skall också medverka.
Kaj-Gustav Sandholm är initiativtagare, projektledare och dirigent. Det som skall framföras är Felix Mendelsohn Bartholdys symfoni nr 2 ”Lobgesang”.
– Idén till att framföra ”Lobgesang” fick jag när jag på dvd njöt av Mendelsohns underbara verk. Det är otroligt fin musik med vackra och stundtals rent undersköna melodiska linjer. Samtidigt slog det mig att kompositören Felix Mendelsohn är född 1809, så nästa år är det alltså 200-årsjubileum. Samtidigt är det också precis 200 år sedan Åland och övriga Finland skildes från Sverige, berättar han.
En tredjedel av verket utgörs av enbart orkestermusik medan solisterna och kören medverkar i resterande två tredjedelar. Texten är på tyska.


Solister
Orkestern vid konserten kommer att bestå av totalt 32 musiker, ett tiotal från Åland och resten från Hovkapellet i Stockholm. Sopransolister är Frida Jansson och Freja Frisk. Tenorsolist är Christian Juslin.
Nu vänder sig Sandholm till körsångare som kan medverka.
– Du som är van körsångare har nu chansen att vara med om den här unika händelsen, som många korister redan sagt blir något extra att berätta för barnbarnen när man sitter i gungstolen, säger han.
Han påminner dock samtidigt om att det av den som vill vara med krävs en full och helhjärtad satsning under elva veckor från mitten av januari till konserten den 5 april.
– Koristerna förväntas på egen hand lära sig stämmorna med hjälp av cd-skivor eller mp3-spelare.
För körinstuderingen står Guy Karlsson och Sandholm.


Start i januari
Övningarna inleds, för damstämmornas del, den 12 januari och den 13 januari för mansstämmorna. Övningarna hålls i Margaretagården i Mariehamn.
– Övningskvällar blir måndagar och tisdagar, som är ordinarie övningskvällar för Intermezzokören, Mariehamns Kvartetten och Oratoriekören, som jag hoppas att tillsammans med Flera röster bildar stommen i kören.


Även i Åbo?
”Lobgesang” framfördes senast för knappt 20 år sedan i Jomala kyrka av Oratoriekören på Åland tillsammans med kör och orkester från Matteus församling i Stockholm. Under den finlandssvenska kyrkomusikfesten i Åbo 1990 gavs det också med Åbo stadsorkester.
– Nu hoppas jag att vi får möjlighet att medverka med ”Lobgesang” också under sångfesten i Åbo år 2011. Gärna skulle jag också se att verket kunde framföras i något sammanhang år 2010, säger Sandholm.


Anmälningar
Körsångare som vill medverka skall sända in bindande anmälningar senast den 30 november på adressen kaj.sandholm@aland.net, som sms till 0400 796 307 eller per post på adressen Storagatan 17 C, 22100 Mariehamn. Namn, adress, telefon, e-post, stämma och kör skall anges.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax