DELA

Saltviksbördig aktuell med ny diktsamling

Gerd Karin Nordlund, född och uppvuxen i Saltvik Syllöda, och verksam som lärare och författare i Sverige har erhållit ett stipendium på drygt 55.000 kronor ur författarnas kopieringsfond. I dagarna har har hon också gett ut diktsamlingen ”Trädgård för ovana”. Och i framtidsplanerna finns ett romanprojekt.
Gerd Karin Nordlund kom redan som femtonåring till Stockholm. På sextiotalet var hon under ett par år tillbaka på Åland men har sedan dess bott i Sverige. För tio år sedan debuterade hon som författare med diktsamligen ”Genom ett hål i väggen”. Efter att för serien ”Lätt Läst” ha omformat boken ”Jag, slaven Gustavus Vassa” av Equiano Olaudah (1745-1797) har hon nu skrivit sin andra diktsamling. Debutsamlingen kom ut på Ellerströms förlag men nu ger hon själv ut den nya i samarbete med Podium distribution som upprätthålls av Författarcentrum Öst, för övrigt samma kanal som Krister Lumme använde för sin senaste roman.


Beskriver strövtåg
”Trädgård för ovana” innehåller bland annat dikter från det år som Gerd Karin Nordlund tillbringade i Tanzania 2005-2006. Hon säger till Nyan att namnet inte skall tolkas så att hon skulle vara särskilt intresserad av trädgårdsodling.
– Snarast beskriver jag strövtåg i naturliga, men också ”onatutrliga” parker. Jag är inte så kunnig när det gäller växter, snarare en som bara njuter i största allmänhet av vacker natur.


Kanske en roman
Gerd Karin Nordlund säger att hon är mycket glad över stipendiet från kopieringsfonden.
– Nu kan jag ta tjänstledigt ett par månader och jobba vidare med en berättelse med arbetsnamnet ”Det magiska huset”.
Hon säger också till Nyan att hon kanske åker till Kavalla i Grekland i maj.
– Där kan jag sitta och koncentrera mig i ett par månader och då hoppas jag kunna bli klar med min berättelse. Det blir kanske en roman men innehållet vill jag ännu hålla hemligt.


Njuter på Åland
Trots att det är länge sedan Gerd Karin Nordlund lämnade Åland så återkommer hon nog emellanåt.
– Jag njuter av tystnaden, det vackra landskapet och den lugna staden Mariehamn. Litteraturdagarna är också ett evenemang som jag gärna är med på så ofta jag kan, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax