DELA

Romantisk musik och tonsatt Tegnér

Romantisk musik med ursprung i Finland, Sverige och Ryssland och därtill ett uruppförande bjuder musikstuderandena Ida Andersson och Jens Palmqvist (bilden) på under en liten turné som startar i Eckerö nu på måndag.
Ida Andersson studerar pianospel vid Det Kongelige Musikkonservatorium i Köpenhamn och skall i höst på utbytesstudier till Lübeck i Tyskland. Jens Palmqvist studerar sång i Vadstena i Sverige. Konsertturnén passar de två musikstuderandena på att ge när de är hemma på sommarlov på Åland.


Till märkesåret
Temat med med romantisk musik anknuten till Sverige, Finland och Ryssland kommer sig av det så kallade märkesåret som nu firas med anledning av 1808-09-års krig då Sverige förlorade Finland till Ryssland. I konserterna framförs musik av bland andra Sibelius, Rachmaninov, Sjögren och Alfvén.
– Vi har försökt välja musik som inte framförts så mycket på Åland, säger Jens.
Men med finns också kända stycken, särskilt av de svenska kompositörerna.


Egen komposition
I konserten som beräknas ta en knapp timme framför Ida Andersson också några solostycken på piano. Dessutom har hon gjort en egen komposition speciellt för den här konsertserien. Med tanke på temat letade man fram dikten ”Svea” av Esaias Tegnér, från 1811, en dikt som handlar om Sveriges förlust av Finland till, som det heter i dikten, ”Österns konung”.
Hela den långa dikten framförs inte men några utvalda strofer.
Konserterna ges i Eckerö kyrka den 6 juli kl. 19, i Saltviks kyrka den 8 juli, kl. 19.30, i Lumparlands kyrka, den 9 juli, kl. 19.30 och i Margaretagården i Mariehamnden 11 juli kl. 15.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax