DELA

Premiär för Camilla som Maja

Med har hon varit hela tiden, repeterat och sjungit i kören som Simskälaflicka. Men på lördag är det dags för Camilla Nylund att göra premiär som Maja på stadshusets scen. Åtminstone i två föreställningar skall hon sjunga titelrollen. (På bilden Camilla Nylund och regissören Robert Liewendahl.)
Camilla Nylund har från början varit stand in för Sara Henriksson i Maja-rollen. Enligt regissören Robert Liewendahl har det känts tryggt att ha någon som kunde hoppa in ifall Sara Henriksson skulle ha blivit förkyld eller fått något annat förhinder. Att Camilla nu skall göra Maja-rollen beror dock inte på något sådant.
– Vi hade helt enkelt bestämt på förhand att Camilla skulle få göra rollen några gånger. Det är ju inte mer än rätt när hon repeterat rollen fullt ut och varit med hela tiden, säger Liewendahl.


”Jätteroligt”
Camilla Nylund är själv mycket glad över att det nu skall bli av.
– Det skall bli jätteroligt. Jag tycker ju att jag kan rollen, den har snurrat i huvudet på mig som en skiva och jag har ju också övat mycket med vår sångpedagog Catherine Frisk Grönberg. Jag hoppas att jag kan leva upp till de förväntningar som ställs på mig.
– Det känns ändå ganska tryggt, jag har ju stått på scenen tidgare, tillägger hon.


Musikinstitutet
Sjungit har Camilla gjort länge. Redan i slutet av åttiotalet gick hon under ett par år i musikinstitutet där hon då hade Ann Alvin som sin sånglärare. Hon sjöng vid den tiden också ett tag i Cantilena och har också uppträtt i många privata sammanhang, på dop, bröllop, och begravningar.
Någon längre erfarenhet av att spela teater har Camilla Nylund inte, men i hennes studier till förskollärare i Sverige ingick en utbildning i drama.
När man sökte medverkande till ”Stormskärs Maja” anmälde sig Camilla och blev uttagen.
– Jag ville sjunga och hoppades få vara med i föreställningen men jag blev nog litet förvånad då Robert Liewendahl bad mig bli stand-in för Sara Henriksson, säger hon.
– Camillas och Saras röster ligger nära varandra och det är en fördel för de övriga sångarna och musikerna, säger Liewendahl.


Två föreställningar
Nu på lördag kan man alltså höra Camilla Nylund som Maja och en andra föreställning med henne i titelrollen blir det den 30 november. Den föreställningen är fullbokad, men det kan ändå finnas biljetter kvar.
– Det har visat sig att det alltid finns de som bokar biljetter men sedan av olika orsaker inte tar ut dem. Det har alltid funnits ett antal biljetter kvar också till de fullbokade föreställningarna, säger Liewendahl.


Drar publik
Rent allmänt är han mycket nöjd med hur uppsättningen hittills tagits emot. På 15 ordinarie föreställningar har man hittills haft omkring 2.800 teaterbesökare. Lägger man till genrepet inför publik är man uppe i 3.000. Och ännu återstår elva föreställningar.
– Den 16 december ger vi den sista föreställningen, det har teaterföreningens styrelse nyligen bestämt, säger Robert Liewendahl.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax