DELA
Foto: Stefan Öhberg

Julkalender lucka 16: Politik i hetluften på olika sätt

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck.

I dagens lucka gömmer sig het politik.
Onsdagen den 30 december 1981 fylls Nya Ålands förstasida av politik – men ur två helt olika infallsvinklar.

Den stora nyheten för dagen är gjord av Mårten Sundberg, numera kvällschef på Nya Åland men vintern 1981 studerande vid Journalisthögskolan i Stockholm som gjorde sin praktik på den nystartade tidningen.

Som avslutning på sin praktikperiod har han låtet representanter för ”de fyra fraktionerna i landstiget” (numera lagtinget) rita den åländska politiska kartan. De fyra som ritade var Ragnar Erlandsson, centern, Folke Karlsson, liberalerna, Roger Jansson, Frisinnad samverkan, och Barbro Sundback, socialdemokraterna.

Heta politiska frågor avhandlades även i ”dambastun” som man kunde se i revyn på Högtomt följande lördag. I anslutning till den stora bilden på förstasidan berättas att Saltviksrevyn det året bland annat ” synar förstås händelserna på den åländska tidningsmarknaden, låter ”butiksskvallret# flyta och gör en mönstring av den åländska cannabisodlingen. Bland annat.”

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp