DELA

Poesi och musik på Tranströmerkväll

Poeten Tomas Tranströmer står i centrum i ett program med både poesi och musik som Ålands biblioteksförening och Ålands litteraturförening arrangerar i samarbete med Ålands musikinstitut nästa lördag, den 12 februari.
Skådespelaren och regissören Leif Olsson och pianisten Lars Hägglund från Sverige framträder.
Arrangemanget kring Tomas Tranströmer hålls med anledning av att det nu i februari gått 80 år sedan han föddes. Gunilla Jansson, som är ordförande i biblioteksföreningen, berättar att man kontaktades av Olsson och Hägglund som turnerar med ett Tranströmerprogram i Sverige och tyckte att det skulle vara trevligt att komma med det också till Åland.
Biblioteksföreningen kontaktade i sin tur litteraturföreningen, där Nina Westerback är ordförande, och man beslöt gemensamt arrangera Tranströmerkvällen. Musikinstitutet kom också med för att kunna erbjuda sina elever på den musikaliska upplevelsen.


Anknytning
Enligt Gunilla Jansson finns det en anknytning mellan Tomas Tranströmers lyrik och den musik av Franz Liszt som framförs.
– Liszt komponerade stycket ”Sorgegondol” till Richard Wagner och ”Sorgegondolen” är namnet på den första diktsamling som Tranströmer skrev efter den stroke som han drabbades av i början av nittiotalet. Såväl Liszt som dennes svärson Wagner finns med i diktsamlingen.
Tranströmer – som själv varit en kunnig pianist – har också i andra delar av sin produktion refererat till musik, såväl klassisk musik som jazz.


Poesi och musik
Leif Olsson är en god recitatör och han kommer att berätta om Tomas Tranströmers författarskap, varvat med musik av Lars Hägglund, som är en känd uttolkare av just Franz Liszts musik.
Både Gunilla Jansson och Nina Westerback tror att det kan bli en givande kväll både för poesi- och musikälskare.
Biljetter kan man köpa genom att ringa Jomala bibliotek på telefon 31725. Eventuella resterande biljetter kan köpas vid ingången. Föreställningen i musikinstutet nästa lördag börjar kl 18.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax